Agricultura Ramaderia i Pesca

Per un equilibri just en la cadena alimentària

Ens hem fet mai la pregunta, quan anem a una gran superfície a comprar i veiem el lineal on hi ha cereals, melmelada, pa, formatge, pomes, peres, llet, oli, llaunes, carn, peix, etc.,  d’on surt tot això? I encara una altra pregunta més important, què passaria si no hi trobéssim res?

Tot els aliments que veiem quan anem a comprar surten del pagesos, dels ramaders i dels pescadors, són un sector fonamental als Països Catalans per tal que tots els ciutadans puguem tenir una alimentació suficient, sana i equilibrada.

És clar que per tal que el sector tingui continuïtat els productors d’aliments s’han de guanyar la vida. I per això cal que rebin un preu just.

Per donar una mica de llum, l’últim informe del Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE) diu:
“Considera que les pràctiques abusives de les grans distribucions han accelerat el deteriorament del sector agroalimentari i ha demanat l'elaboració d’una legislació vinculant que fomenti una competència lleial dins de la cadena alimentaria.”

I continua:
1) El 84% dels proveïdors europeus de la gran distribució van ser el 2009 víctimes d’incompliment dels termes dels contractes.
2) El 77% d’ells van ser amenaçats de quedar fora del mercat si no accedien a concedir avantatges injustificades a les grans superfícies.
3) El 63% van sofrir una reducció del preu acordat sense un motiu comercial justificat.
4) El 60% es van veure obligats a realitzar pagaments sense cap contraprestació real.

És per això que hem de treballar per fer polítiques actives per tal de fomentar l’equilibri en les relacions entre productors, indústries i distribuïdors. Cal donar transparència i denunciar si cal les pràctiques injustes en benefici del productor i per tant del consumidor.


Antoni Díaz i Vendrell
Vocal de la sectorial d’Agricultura, Ramaderia i Pesca
Esquerra Republicana