Societat digital

CESICAT, estructura d'estat

El passat 25 de gener el conseller Puig va comparèixer en comissió parlamentària per explicar les diferents polèmiques suscitades al voltant del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT). La intervenció del conseller no només no va esvair els dubtes que planaven sobre el CESICAT sinó que, en no reconèixer en cap moment els problemes, fa que sigui impossible resoldre’ls.

Per als que no el conegueu, el CESICAT és un organisme dependent de la Generalitat fundat l’any 2009 i que té com a principal missió protegir l’administració, empreses i ciutadans de Catalunya en l’àmbit de les comunicacions electròniques, especialment a internet. Val a dir que aquest organisme va ser una de les estructures d’Estat que ERC va desenvolupar quan va estar al Govern de la Generalitat.

A ningú se li escapa la importància de disposar d’aquesta eina per mantenir la integritat de les nostres comunicacions i de la nostra informació; és una de les infraestructures d’Estat clau per poder funcionar en un món cada vegada més interconnectat.

La confiança és un dels elements més importants que ha de generar qualsevol entitat que es dediqui a la protecció. Però desgraciadament, les accions desenvolupades pel CESICAT durant els governs de CiU fan que no es pugui confiar en la seva capacitat: fuga d’informació, generació d’informes de ciutadans o denúncies d’extreballadors sobre correus interceptats il·legalment són només algunes de les coses de què s’acusa el CESICAT.

Amb tot, és imprescindible que disposem d’un organisme convenientment dotat, fidel garant de la llei i de l’aplicació ètica de la tecnologia i amb el màxim de control.
Recordem els atacs russos a Estònia el 2007 (que mai no han estat reconeguts ni demostrats), o a Geòrgia el 2008, que van desconnectar aquests països del món i van deixar fora de servei les seves infraestructures crítiques.

Catalunya necessita disposar urgentment d’una entitat que ens defensi de les amenaces actuals i també de les futures, que sigui capaç de garantir la ciberseguretat de tot el procés del 9N i dels atacs que pateixen partits i societat civil catalana i que s’aniran incrementant els propers mesos.

És imprescindible, doncs, la refundació urgent del CESICAT, canviant-ne l’estructura jurídica per augmentar la seva eficiència i el seu control pel Parlament, dotant-lo del pressupost, el personal i les eines necessàries perquè puguem estan raonablement protegits (la seguretat total no existeix i hem d’assumir riscos) i, sobretot, perquè puguem confiar-hi.
Aquesta va ser la proposta que ERC va fer al Parlament. Esperem que el Govern s’hi repensi i prengui urgentment les mesures oportunes abans no sigui massa tard i ens troben absolutament desprotegits.


Josué Sallent
President de la comissió sectorial de Societat de la Informació