Política Econòmica

La independència, l'oportunitat dels qui menys tenen

A finals de l’any passat la revista espanyola “Papeles de Economía Española” publicava un estudi els resultats del qual tots els independentistes hauríem de tenir al cap. L’estudi, entre d’altres indicadors, calculava l’índex de pobresa (percentatge de població que es troben per sota el llindar de la pobresa) de cadascuna de les CCAA. Un cop ajustats els càlculs pel diferent cost de la vida, l’índex de pobresa de Catalunya (33,03%) resultava ser el més alt de l’Estat Espanyol després de Canàries (39,32%).

Tenir gravada al cap aquesta dada ens va bé per moltes coses. Però em limitaré a explicar quines són per mi les dues més importants. En primer lloc ens ajuda a trencar marcs mentals que fa anys que se’ns intenten imposar. Els catalans no som rics! Podem tenir bones perspectives, ser fiscalment viables i estar en condicions per competir amb garanties a nivell inernacional. Però bona part de la nostra gent ho està passant malament. Com a molts territoris dels sud d’Europa però, en base a aquestes dades, no som precisament dels qui podem estar més tranquils.

Aquesta dada ens recorda als independentistes, també, per a què lluitem. Per a un major benestar de tota la nostra gent – independentistes i no independentistes – però sobretot per al d’aquest 1 de cada 3 de nosaltres que té majors dificultats. La independència no és cap panacea, però si que és una gran oportunitat de plantejar altre tipus de polítiques per fer-hi front de manera més efectiva. És una oportunitat gran en la mesura que és molt real i és molt abastable.

Tots els pobles – també l’espanyol – tenen la necessitat de reinventar-se en un moment com l’actual. A Catalunya, a diferència d’altres llocs, fa uns quants anys que podem garantir que ja som una àmplia majoria els que volem fer-ho. Sabent això, no voleu dir que ser prou valents per construir un nou país, més que una oportunitat, no passa a ser gairebé un deure moral cap als nostres conciutadans?


Albert Castellanos
Secretari Nacional de Política Econòmica