Societat digital

Sí a una República innovadora i tecnològicament sobirana

Josuè Sallent
Josuè Sallent

Cada vegada menys ens podem imaginar un país pròsper, just i transparent sense que la tecnologia n’estigui present, tant pel que fa l’àmbit econòmic, social o polític. Ens podem imaginar el procés d’independència de Catalunya sense les xarxes socials i l’empoderament que ens ha permès?

Això implica que el model tecnològic de la nova República ens marcarà d’una manera important el futur econòmic, social o polític que tindrem. Entenem que cal que aquest model es fonamenti en dos principis bàsics: l’emprenedoria de l’estat i la sobirania.


Un estat emprenedor per a la innovació

Pel que fa a l’emprenedoria de l’estat, cada vegada sembla més clar el paper que han de tenir els estats per la seva capacitat d’inversió en el desenvolupament de tecnologies disruptives aplicades a àmbits estratègics (la defensa en el cas nord-americà o la salut i el benestar en el cas català) que posteriorment han estat aprofitades pel sector privats per a la creació de nous productes o serveis (el món dels smart phones, la intel·ligència artificial, els vehicles autònoms...).

Ens trobem doncs amb la capacitat de l’estat de crear nous mercats inexistents (el dels vehicles autònoms per exemple). El paper de l'estat ja no es limita a la seva regulació per afavorir-ne la competència sinó que el crea donant un valor essencial a les empreses locals emprenedores que saben aprofitar les oportunitats.

Sobirania tecnològica

D’altra banda, és imprescindible disposar de la sobirania tecnològica, entesa tant pel que fa a les eines que usem (programari i maquinari) com sobre les dades que generem.

Resulta gairebé impossible pensar en la sobirania entesa com el desenvolupament autòcton de totes les eines que fem servir, hem de considerar la sobirania com a la capacitat que hem de tenir els ciutadans del nou estat per conèixer, controlar, regular i salvaguardar els nostres drets com a usuaris tecnològics i com a generadors intensius de dades que són recollides per empreses o la pròpia administració i que posteriorment són explotades (moltes vegades sense el nostre coneixement explícit i sense tenir accés als seus resultats).

És responsabilitat de les administracions públiques quadrar el Sudoku format per la promoció de noves tecnologies, nous models de negoci, els drets dels treballadors i alhora els drets dels usuaris en un entorn summament canviant i a una velocitat cada vegada més ràpida.

Normalment el pes de la indústria i l’emmirallament que tots tenim cap a la tecnologies fa que no afrontem aquest repte fins que ja és massa tard.

Pocs països estan treballant realment per defensar els interessos i les llibertats tecnològiques dels ciutadans, la República Catalana serà la nostra oportunitat!


Josuè Sallent
Sectorial de Societat de la Informació
Esquerra Republicana
societatinformacio@esquerra.cat

Vols saber-ne més? Visita la República que farem