Universitats i Recerca

Jornada: Universitats, recerca i innovació a la República Catalana

El dissabte 3 de desembre va tenir lloc la tercera de les jornades sectorials de la campanya La República que farem dedicada a debatre sobre el model d'universitats, recerca i innovació de la República Catalana. En Pere Aragonès, secretari nacional de Política Econòmica i Coneixement d'Esquerra Republicana, en va fer la presentació assenyalant la importància de constituir un model universitari que en garanteixi l'accés amb igualtat d'oportunitats, que fomenti el pensament crític i sigui un pilar fonamental en la recerca i la transferència de coneixement a l'economia productiva. En el mateix sentit, en Lluís Pujadas, president de la sectorial, va presentar els pilars d'Universitats, Recerca i Innovació que Esquerra Republicana proposa per a la nova República i va animar a tothom a participar-hi i a fer-hi propostes.

Tot seguit, per emmarcar el debat de la jornada, en Josep Maria Terricabras, doctor en Filosofia per la UdG i eurodiputat, va fer una conferència sobre la importància que té la universitat per fomentar el pensament crític i la recerca del coneixement. A parer seu, en el món actual, la universitat ha d'ensenyar a gestionar la informació a partir de criteris, valors i principis, "no cal tenir un cap ben ple, sinó un cap ben clar", va dir. Després de recordar que la informació i els valors no són neutrals, va remarcar que el principal rol que ha tenir la universitat és "aprendre a qüestionar".

A continuació, va tenir lloc la  taula rodona sobre el model de recerca i universitats a la República Catalana, en la que hi van intervenir: Pilar Dellunde, exvicerectora d’Investigació de la UAB i investigadora a l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial; Lluís Forcadell, coordinador del Consell de l’Estudiantat de les Universitats Catalanes; Eulàlia Guiu, presidenta del comitè d’empresa de la UdG i representant sindical al Consell Interuniversitari de Catalunya; Josep Maria Vilalta, secretari executiu de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques; i Gerard Gómez del Moral, diputat al Parlament de Catalunya. Entre d'altres qüestions, es va tractar sobre el model d'accés a la universitat pública, com estimular la progressió de les dones en posicions de responsabilitat, quin model de governança ha de tenir la universitat pública i quin paper ha de jugar la universitat en el sistema de recerca i en la transferència de coneixement.

Finalment, l'Eduard López, vicesecretari general d’Acció Política d’Esquerra Republicana, va cloure la jornada agraint totes les aportacions i subratllant la transversalitat de tots els temes tractats.

Per més informació, aquí teniu disponible el contingut de la jornada:
https://www.esquerra.cat/uploads/20180320/jornada_2016_12_3_universitats_repcat.pdf

O també el vídeo sencer de la jornada: