ECONOMIA I TREBALL
 • Jordi Angusto
  Política Econòmica

  Apujar els salaris, reduir l’atur

  El mantra convencional sosté que apujar salaris fa augmentar l’atur i viceversa. Tanmateix, cap dada empírica ho corrobora. Perquè fos així, l’oferta de treball hauria d’augmentar davant els majors salaris, quelcom només factible al fals món d’alguns economistes a sou de les patronals; on els treballadors fan una lliure elecció entre oci i treball, i es van decantant pel segon només si augmenta la remuneració. Al món real, però, les coses no van així; es treballa per necessitat i, en conseqüència, com menys es cobra per treballar, més caldrà fer-ho: es treballaran més hores, se’n faran d’extres i més membres de la família s’hauran de posar abans i per més temps a treballar.

 • Gemma Espigares
  Universitats i Recerca

  Comencem a revertir la pujada de taxes universitàries?

  La setmana passada va ser una setmana marcada per la reivindicació al carrer, també la reivindicació del moviment estudiantil universitari i del professorat associat, que reclama la baixada de les taxes universitàries un 30% i que denuncia la precarietat laboral. La gent d’Esquerra Republicana i el Jovent Republicà ja fa setmanes que treballem en aquests escenaris. Vam plantejar a la secretaria d’Universitats i també al departament d’Economia, la necessitat de començar a revertir la pujada de taxes “conjuntural” del 2012, i ho fem convençudes de que cal reduir el preu del crèdit universitari, actualment un dels més car d’Europa.

 • Eduard Cuscó
  Comerç Turisme i Consum

  El Prat, rècords a baix cost

  L’Aeroport d’El Prat torna a ser notícia, ja que segons ha informat el director General d’AENA, enguany se superaran els 50 milions de passatgers, un nou rècord per a un aeroport que ha duplicat els usuaris en tan sols vuit anys, arribant al llindar de les 100 companyies aèries operant, les quals permeten viatjar fins a 212 destinacions. Malgrat el pes significatiu que ha agafat El Prat en nombre de viatgers, hem de lamentar però que, en contrast, és un dels aeroports d’Europa amb més retards i cancel·lacions, un problema que sembla haver-se cronificat els darrers mesos.

 • Oriol Anson
  Agricultura Ramaderia i Pesca

  La llei d'espais agraris, oportunitat per a la producció agroalimentària i la gestió del territori

  Apropar-se a la sobirania alimentària, en el context mundial actual, és un dels objectius que el nostre país ha de tenir molt present. I per això, el Parlament de Catalunya està tramitant el que ha de ser la futura Llei d’Espais Agraris.   Aquesta és una Llei que proposa combinar la producció agrària sostenible i respectuosa amb el medi i la protecció del territori, i ho planteja a través de tres eines; dues de protecció del territori i una per facilitar la mobilitat controlada de la terra, per de facilitar-ne l’accés als joves, dones i als nous productors.

 • Liliana Reyes i Carles Bertran
  Fòrum Sindical

  La dignificació del treball de la llar i les cures: un repte ineludible

  Al 2017 hi havia un total 91.392 persones al sector de la llar a Catalunya, el 95,13 % eren dones[1]. El percentatge de dones estrangeres era vuit vegades superior al de dones espanyoles. Les dones llatinoamericanes representaven les 3/4 parts de totes les treballadores de la llar estrangeres, especialment les hondurenyes (22,3 %) i les bolivianes (17,2 %). La irregularitat laboral al sector era del 25 %, vuit vegades més que la mitjana del total de dones estrangeres ocupades. Una característica que defineix  aquesta feina és la seva poca valoració social, per la seva invisibilitat i perquè s’ha associat a l’àmbit de reproducció, atribuït històricament a les dones.

 • Antoni Garcia Estevan
  Treball Autònoms i Economia Social

  Si les ETT han de ser el reflex de la recuperació econòmica ...

  L’estudi realitzat al mes d’octubre per l’Observatori del Treball i Model Productiu de la Generalitat de Catalunya  sobre el volum de contractació de les ETT ens dona moltes pistes dels contractes de posada a disposició i del que és un recurs habitual com a sistema de contractació  per a moltes empreses. Actualment, prop del 20% de les persones treballadores amb contracte temporal ho son via ETT, i de gener a setembre de 2018 una quarta part dels contractes temporals (25,2%) s’han formalitzat a través d’una empresa de treball temporal.

 • Gonzalo Bonnín
  Fòrum Sindical

  Sindiquem-nos, conscienciem-nos

  És una realitat que als Països Catalans la participació sindical és molt baixa, al principat un 85% de treballadores i treballadors catalans no estan sindicats en cap estructura. Ara toca créixer i reorganitzar-nos en el món del treball, toca prendre consciència per voler millorar les condicions materials de classe treballadora. Només així, podrem recuperar els drets perduts i conquerir-ne de nous. No existeix cap altra fórmula secreta. L’independentisme ha de construir una eina sindical potent capaç, de fer front a les polítiques neoliberals i poder bastir una coordinació nacional, per si és necessari, paralitzar tots els centres de treball.

 • Francesc Pougault
  Fòrum Sindical

  La trampa referendària de Macron

  El poble Kanak ha perdut el referèndum a Nova Caledònia. Malgrat això, la lluita per la defensa dels treballadors kanaks acaba d’aconseguir un èxit remarcable.   La secció de l’Unió Sindical dels Treballadors Kanak i dels explotats de l’hostal de luxe de Nouméa, desprès d’un mes de lluita ha aconseguit, aquest 26 d’Octubre, les promocions de treballadors kanaks a llocs d’encarregats dels quals eren discriminats. La pràctica patronal caldoxa és de reservar el màxim de càrrecs a metropolitans.

 • Josuè Sallent
  Societat de la Informació

  Banda ampla a l’espera

  Aquests darrers dies ha estat noticia la manca de serveis de banda ampla a Catalunya. D’una banda el passat 24 d’octubre el senador d’Esquerra Republicana Jordi Martí va interpel·lar a la ministra Nadia Calviño qui va reconèixer que el desplegament de la banda ampla ràpida i de la fibra òptica a les comarques gironines és insuficient i preveu uns 19,5 milions d’euros d’inversió per millorar-la i que el 2016, 80 municipis de 221 patien incidències de connectivitat. Abans de l’estiu, des de les Terres de l’Ebre també es van sentir les veus que reclamaven disposar de fibra.

 • Mingo Meseguer
  Treball Autònoms i Economia Social

  Desenvolupament de l'economia social, un repte globlal

  Els dies 1, 2 i 3 d’octubre es va celebrar a Bilbao la 4a. edició del  Global Social Economy Forum (GSEF), sota el títol “Economia social i ciutats. Valors i competitivitat per a un desenvolupament local inclusiu i sostenible”. Va comptar amb la participació de 1.700 persones de 84 països diferents, i on es va apostar decididament per un desenvolupament econòmic al servei de les persones i del planeta, sense deixar a ningú enrere, i basant-se en els principis de democràcia, justícia social, solidaritat, diversitat i pau.

 • Isaac Albert
  Comerç Turisme i Consum

  Comerç: ordenació i planificació

  Si volem fer una aproximació a la situació del comerç a la demarcació de Barcelona, disposem de l’enquesta realitzada per la Diputació de Barcelona on s’analitza els hàbits de compra i de consum dels ciutadans del territori. Un estudi per conèixer els hàbits de compra, així com la percepció de l'oferta comercial als nostres pobles i ciutats. Els resultats, en general, i amb algunes excepcions, son força positius.   La valoració de la oferta comercial és bona, així com una percepció positiva dels horaris, de la professionalitat del sector, de la varietat de l'oferta, la qualitat dels productes, dels mercats municipals i també dels mercats de venda no sedentària.

 • Àngels Pi
  Empresa

  Economia circular

  Una de les set iniciatives emblemàtiques que formen part de l’estratègia Europa 2020, és la que vol aconseguir que Europa utilitzi eficaçment els recursos, i així generar un creixement intel·ligent, sostenible i integrador. S’aconseguirà  a través de l’agenda digital, la unió per la innovació i la joventut en moviment. Sorgiran noves qualificacions professionals i llocs de treball i es crearà una plataforma europea contra la pobresa. El sistema lineal de la nostra economia (extracció, fabricació, utilització i eliminació) ha arribat a la seva fi.

 • Jaume Bernis
  Agricultura Ramaderia i Pesca

  El porcí, un sector clau per a l’economia catalana

  Amb un total de negoci econòmic de +25.300 milions €, representant el 18& del volum del sector industrial català i sent el primer pilar del sector agroalimentari, el món del porcí, que en molts casos depèn del mercat de les matèries primeres, del consum, de l’exportació... en aquest moment està pendent de si ens arriba o no una malaltia, la PPA (Pesta Porcina Africana). Malaltia que en cap cas afecta els humans, però sí que pot generar dins de l’àmbit del porc una crisi descomunal, posant en risc el sector més important de l’economia agroalimentària catalana, el que implica molts llocs de treball de la cadena de producció, des dels ramaders fins a tota la indústria de la carn, davant d’aquesta amenaça cal que el sector i l’administració treballin plegats perquè aquesta malaltia no entri al nostre país.

 • Sopar productiu
  Comerç Turisme i Consum

  Sopar productiu: per un nou model de turisme de país

  El dijous 27 d'abril va tenir lloc a l'Hotel Catalonia Passeig de Gràcia el sopar productiu dedicat a «Per un model de turisme pel país» organitzat per les sectorials d'Empresa i de Comerç i de Turisme d'Esquerra Republicana. Per iniciar el sopar va introduir el debat l'Eduard Cuscó, Membre de la Comissió Sectorial de Comerç, Turisme i Consum. Primer va emmarcar el sopar en la sèrie de trobades organitzades per les sectorials amb gent del sector, i també com a part de la campanya «La República que Farem.