ECONOMIA I TREBALL
 • Jordi Castellana
  Política Econòmica

  Les tres cares de l’atac de l’Estat a l’autonomia local: 135 CE, LEPSF i LRSAL

  Les polítiques d’austeritat de la darrera dècada impulsades per la Unió Europea han tingut en l’Estat espanyol un alumne avantatjat. L’objectiu no ha estat intentar reforçar les estructures de cohesió i benestar en època de crisi per intentar mantenir l’equitat. De forma contrària s’ha apostat per un fals rigor en les finances públiques des d’un punt de vista totalment ideològic i antisocial. La modificació de l’article 135 de la Constitució Espanyola amb el suport de PP i PSOE i l’aprovació posterior de la LEPSF i la LRSAL han consagrat aquesta política d’austeritat neoliberal traspassant la responsabilitat de reduir el deute als altres nivells de govern.

 • Jordi Angusto
  Política Econòmica

  Apujar els salaris, reduir l’atur

  El mantra convencional sosté que apujar salaris fa augmentar l’atur i viceversa. Tanmateix, cap dada empírica ho corrobora. Perquè fos així, l’oferta de treball hauria d’augmentar davant els majors salaris, quelcom només factible al fals món d’alguns economistes a sou de les patronals; on els treballadors fan una lliure elecció entre oci i treball, i es van decantant pel segon només si augmenta la remuneració. Al món real, però, les coses no van així; es treballa per necessitat i, en conseqüència, com menys es cobra per treballar, més caldrà fer-ho: es treballaran més hores, se’n faran d’extres i més membres de la família s’hauran de posar abans i per més temps a treballar.

 • Política Econòmica

  Jornada: La fiscalitat a la República Catalana

  El passat dissabte 5 de novembre va tenir lloc la jornada "La fiscalitat a la República Catalana", en el marc de la campanya participativa "La República que farem", organitzada per la comissió sectorial de Política Econòmica i Financera d'Esquerra Republicana. A l'acte, l'Albert Castellanos, president de la sectorial de Política Econòmica, va presentar "Els pilars econòmics de la República Catalana": http://www.larepublicaquefarem.cat/ambit/politica-economica-i-financera Prèviament, el secretari nacional de Política Econòmica i Coneixement, Pere Aragonès, va presentar la jornada assenyalant la importància de dissenyar un model de fiscalitat per a la República Catalana que ha de respondre a uns objectius i ha de ser un instrument per a la sostenibilitat de l'estat del benestar.