Universitats i Recerca

Recerca: caminant en la direcció oposada

Un article aparegut el 7 de juny a la revista Nature, signat per la secretaria d'estat de recerca Carmen Vela, ha generat nombroses mostres de rebuig per part de la comunitat científica i articles d'opinió diversos. En aquest escrit justifica les recents retallades en recerca per, segons diu, millorar-ne l'excel·lència.

El rerefons de l'article: "fer més amb menys" en el camp de la ciència, no és merament una qüestió de voluntat. Els problemes de la recerca s'han d'afrontar amb polítiques de planificació i de gestió eficaç de la distribució de recursos. En canvi, retallar de manera dràstica el percentatge del pressupost destinat a recerca només pot agreujar els problemes ja existents.

La Sra. Vela obvia que la reducció de recursos en recerca no és una fatalitat del destí, sinó una decisió de caire polític que porta implícita, sota el paraigua de l'eficiència, una més que probable recentralització en la distribució i gestió dels recursos i en l'avaluació dels projectes i els investigadors. La falta d’arguments sòlids és clamorosa al llarg de l’article, i enlloc s'entreveu l'esperit crític tant imprescindible en ciència. La menció a la falta de cultura científica de la societat en el mateix text que reclama disminuir recursos en ciència i l'apel·lació final a la força de voluntat per superar dificultats, només poden ser interpretades com una burla a tota la comunitat.

Aquesta proposta del govern espanyol suposa anar en la direcció oposada per avançar cap a una economia basada en el coneixement i el valor afegit. Des d’ERC reivindiquem un model de recerca propi, planificat, eficient i modern. Un sistema de recerca català que s’emmiralli en els sistemes dels grans motors europeus, que tot i la crisi han fet una aposta decidida per la recerca tot mirant cap al futur.

Lluís Pujadas
Vocal de Recerca de la comissió sectorial d’Universitats, Recerca i Innovació
universitatsrecerca@esquerra.org