Societat digital

La gestió de les telecomunicacions des dels governs locals

Últimament només escolto que un dels principals problemes de l’administració pública prové de l’administració local, principalment pel fet que hi ha massa ajuntaments, massa petits i per tant els seus responsables no estan prou preparats per gestionar recursos públics. Ara que està tant de moda criticar la gestió dels ajuntaments m’agradaria fer memòria de la bona feina que s’ha fet des dels governs locals en temes TIC.

Ja des de l’inici tothom deia que les telecomunicacions era un mercat lliure i per tant les úniques actuacions que podien fer les administracions públiques eren les de promoció i formació, perquè el mercat arribaria arreu. Però ja es va començar a veure des del principi que això no aniria així i des del primer moment van anar sorgint iniciatives més o menys reeixides per intentar superar aquesta doble fractura digital.

La llista és llarga: des d’ajuntaments fent el que podien instal·lant punts Wi-Fi al seu municipi per a garantir l’accés dels ciutadans, fins a grans canalitzacions públiques de fibra òptica, des de la iniciativa d’ITCAT (a mitges amb la generalitat) fins a facilitar el desplegament de microopoeradors arrelats al territori, des de la creació del Consorci Localret (per tal d’assessorar-se encara millor i fer més pressió al sector) fins la dinamització que han fet, i fan, molts Consells Comarcals. I ja no parlem de la Fundació Guifi.net que, tot i de caràcter ciutadà, ha tingut un fort suport de dotzenes d’ajuntaments d’arreu el país.

També podem explicar les iniciatives fetes per la Generalitat com el Banda Ampla Rural, la Xarxa de Telecentres o el projecte ITCAT, entre d’altres, que pretenien facilitar la tasca als ens locals emmarcant-los en un projecte més global. La tasca dels regidors i alcaldes per convèncer els responsables de les diputacions o de la Generalitat que aquests projectes havien d’aterrar al seu municipi també ha estat un dels grans objectius assolits des d’aquestes corporacions.

Efectivament hi ha coses que no es van acabar de fer del tot bé, coses que ara faríem diferent, però la tenacitat de molts regidors i alcaldes d’aquest país ha fet que l’escletxa digital sigui més petita ara mateix. A més també han ajudat a dinamitzar el sector de les telecomunicacions en un país on a part de les grans operadores monopolístiques només hi havia microempreses (ara algunes ja tenen un certa dimensió) que poguessin oferir aquest servei, i això també s’ha de valorar, perquè des del territori és des d’on millor es coneix la realitat del municipi o la comarca i és precisament des d’allà des d’on es poden donar, molt sovint, les millors solucions. També en el món de les TIC.


Carles Julbe i Norte
Secretari i Vocal de Política Municipal
Sectorial de Societat de la Informació