Societat digital

Ho tenim a tocar. Les TIC, una oportunitat de país

Tot i el maltractament que estem rebent per part de l’Estat Espanyol per falta de recursos, suport a les empreses i manca d’unes polítiques de creació d’ocupació de qualitat, ens trobem en un moment on Catalunya té l’oportunitat de desenvolupar un teixit empresarial i un mercat laboral de qualitat gràcies a les tecnologies de la informació i les comunicacions.
Catalunya disposa a dia d’avui d’unes capacitats que, desenvolupant unes polítiques clares i decidides, ens podem permetre posicionar-nos en els propers anys com un país capdavanter en la innovació tecnològica, creació d’empreses i d’ocupació de qualitat. L’ecosistema català del sector de les TIC esta composat per més de 10.000 petites i mitjanes empreses, 74.000 professionals, centres tecnològics especialitzats en TIC, universitats que aposten clarament en la formació de les tecnologies de la informació i les comunicacions, centres d’emprenedoria i de coworking, espais socials com el telecentres o els Living Labs i entitats de promoció industrial, com la Barcelona Mobile World Capital, ens han de permetre poder fer-ho.

Tanmateix, el fet de disposar d’infraestructures tecnològiques potents, creades durant l’ultima dècada, i d’una situació geogràfica immillorable del nostre país, fa que Catalunya sigui un gran pol d’atracció de talent.

Tot això serà possible si es té una clara visió del que volem que sigui Catalunya en els propers 50 anys. Des de Esquerra volem una Catalunya lliure, que desenvolupi programes efectius en la creació d’ocupació de qualitat, permetent-nos així deixar enrere el mal endèmic de l’atur estructural. Treballar per potenciar una nova utilització de les TIC, passant de ser unes eines que permeten millorar la competitivitat de les empreses a ser una part dels escandalls de nous productes, gràcies a la col·laboració entre empreses industrials i tradicionals amb empreses tecnològiques, creant així nous mercats i noves oportunitats de negoci. Involucrar en el procés d’innovació al ciutadà, gracies a les xarxes ciutadanes i per últim, però tant important com la resta, apropar i fer polítiques actives i reals de col·laboració entre les universitats i centres tecnològics i el teixit empresarial.

En resum, crear un sistema on els quatre elements de la innovació treballin d’una manera ordenada i amb una orientació concreta, posicionar les TIC com un sector potent amb un pes important en el desenvolupament del PIB, fent de Catalunya un país referent en el desenvolupament d’empresa i coneixement de les tecnologies de la informació i la comunicació.

Sergi Marcén
Vocalia de Política Industrial i Recerca
Sectorial Societat de la Informació