Agricultura Ramaderia i Pesca

Fins i tot als porcs els cal un Estat

Un dels sectors més potents dels que disposem a casa nostra és el sector de l’ agroindústria i de les moltes branques que hi ha, la ramadera porcina i la indústria càrnia que l’envolta. Som una potència productora i exportadora a nivell europeu i mundial.

Dintre la UE, el primer productor de carn de porc és Alemanya amb el 25% del total, segon l’estat espanyol amb el 15,5%, seguit de França amb el 8,9%. Cal destacar que dintre l’estat espanyol, Catalunya representa un 27,5% del cens de porcí, seguit d’Aragó en un 21,8% i Castella i Lleó en un 12,6%. Pel que fa a la producció de carn de porc, Catalunya representa un 40% de la producció de tot l’estat, seguida per Castella i Lleó amb el 15%.

Del total de la producció, l’estat Espanyol exporta un 40% de carn de porc i Catalunya representa el 67% d’aquestes exportacions, seguida per Aragó amb el 6,4%.

Doncs bé, tot i ser el principal motor, amb distancia abismal, de la producció i l’exportació de carn de porc del estat, qui decideix, qui fa els tractats internacionals per poder exportar, qui marca les polítiques comercials i de suport al sector és l’estat espanyol. L’ agroindústria catalana del porc depèn de les decisió d’un govern a 600 Km de distància amb una visió de mercat molt diferent. A Catalunya sempre s’han mirat els mercats internacionals, els escorxadors catalans han buscat mercats fora de l'estat per poder fer créixer el sector, a l'estat espanyol estan estancats en el seu mercat interior.

També als porcs els hi cal un estat català que els doni suport i dinamitzi un del pilars de la ramaderia i la indústria del nostre país.


Carles Sanuy i Aguilar
Veterinari