Treball Autònoms i Economia Social

Neix “Som Autònoms”

Som Autònoms
Som Autònoms
El passat dijous 25 de febrer es va presentar Som Autònoms, la nova sectorial d’Autònoms de la Intersindical-CSC. Té com objectiu ser un espai de confluència que faci possible l’intercanvi d’experiències per poder desenvolupar una acció col·lectiva i coordinada en defensa dels treballadors autònoms. I ho volen fer des de una perspectiva de compromís amb la llibertat del país i la defensa dels interessos de les classes populars.

A Catalunya, aquest col·lectiu de 539.989 treballadors a 2015, representa prop del 20% de la població activa.

A l’acte de presentació es va fer incís en la invisibilitat del sector. Certament és un col·lectiu “invisible” per el legislador espanyol. La legislació espanyola obliga a una elevada cotització (independentment dels ingressos de la persona autònoma), tot i que les recents “tarifes planes” vulguin corregir temporalment aquest fet, amb un retorn insuficient en forma de prestacions i protecció social.

Les diferències històriques en la protecció social d’una persona treballadora autònoma respecte una del règim general són profundes i han estigmatitzat als primers. Greuges comparatius en prestació d’atur, en reconeixement de situacions d’incapacitat, en obligacions tributàries, ...

Una reivindicació que va sorgir en l’acte de presentació és la de cotitzar en funció dels beneficis, facilitant així la seva consolidació, i una protecció al nou autònom amb una tarifa molt reduïda que li permeti tirar endavant el seu projecte.

Des del govern central ho “solucionen” amb pedaços, com la recent llei 31/2015 de foment del treball autònom. Preus molt reduïts sense una legislació clara d’aquesta figura és una llaminadura per a moltes empreses que obliguen a fer-se autònom a qui vulgui treballar en elles, provocant una pèrdua de drets i una desprotecció social que aboca a la precarietat laboral.

Per això des d’Esquerra treballem per aconseguir un marc català de relacions laborals, amb el que superar els errors i abusos comesos en la legislació espanyola, i amb el que puguem aconseguir unes relacions laborals més justes socialment i un treball digne i de qualitat.


Antoni Garcia Estevan
President de la sectorial de Treball, Autònoms i Economia Social