Política Econòmica

Sí a un nou sistema fiscal just i progressiu on pagui més qui més capacitat té

Xavier Martínez i Gil
Xavier Martínez i Gil

No a un estat que permet rebaixes fiscals als grans grups de pressió mitjançant la introducció de beneficis fiscals a la carta

A Espanya, segons la CNMV, hi ha al voltant de 3.000 empreses registrades com a SICAV que gestionen més de 32.000 milions d’euros. Però, davant la pressió popular per a què s’acabi amb els privilegis fiscals de les SICAVs, algunes ja han començat a moure fitxa i s’estan establint en altres territoris.


Tot i així, s’està produint un nou fenomen encara no tant popular com les SICAVs. Són les conegudes com a Socimis, és a dir, societats anònimes cotitzades d’inversió en el mercat immobiliari. Aquestes Socimis són societats que inverteixen en immobles que han de destinar un 85% al mercat de lloguer. La gràcia és que tributen al 0%, és a dir, no paguen res per l’impost de societats. La justificació d’aquest règim privilegiat és estimular el mercat de lloguer i atreure inversors internacionals.

La realitat és que les principals empreses immobiliàries d’aquest tipus dediquen una part ínfima al mercat de lloguer d’habitatge residencial mentre centren el seu negoci en immobles comercials, hotels i naus industrials. És aquest només un exemple de com un sistema tributari pervertit legalitza l’elusió fiscal dels grans patrimonis en detriment del contribuent mitjà.

Sí a una República amb sistema tributari just, progressiu i sense privilegis que lluiti, de veritat, contra l’elusió fiscal

Un sistema fiscal progressiu passa per fer pagar més els que més guanyen i tenen. Augmentar impostos indirectes i reduir els impostos als grans patrimonis com ha fet el sistema espanyol els darrers anys només ha contribuït a reduir la progressivitat del sistema.

Cal apostar per un sistema fiscal que millori la suficiència i la progressivitat del nostre sistema impositiu i que potenciï la lluita contra el frau i l’elusió fiscal per tal de garantir la suficiència de recursos públics per atendre les necessitats socials.

Al mateix temps, assegurar una efectiva fiscalitat ambiental o ecològica, per fomentar maneres de produir i consumir més netes, amb menys impactes ambientals i menys malbaratadores de recursos escassos.


Xavier Martínez i Gil
Sectorial de Política Econòmica i Financera
Esquerra Republicana
economia@esquerra.cat

Vols saber-ne més? Visita la República que farem