Política Econòmica

L’impost sobre begudes ensucrades envasades

Marta Espasa
Marta Espasa
L’informe de la OMS de 2016 recomanant l’aplicació d’impostos sobre les begudes ensucrades per a frenar el preocupant ritme d’obesitat que s’està instal·lant en les nostres societats, i sobretot en els infants, va fer que la Generalitat apostés per aquesta tendència innovadora en matèria de fiscalitat i implantés aquest impost al maig del 2017. A Catalunya, el 13% dels infants pateixen obesitat i el 19% sobrepès, i el 22% dels menors de 15 anys prenen diàriament aquest tipus de begudes, percentatges que van augmentant any rere any.

La implantació d’aquesta política ha convertit Catalunya en un referent internacional, ja que tot i que l’impost s’està aplicant en 27 països, els resultats a Catalunya són més positius que a la resta de territoris. Això és degut al fet que s’ha obligat a repercutir l’impost al consumidor final i, per tant, hi ha hagut un increment del preu de les begudes ensucrades en relació a la resta.

La OMS recomana, també, que l'impost suposi un increment del 20% del preu. Aquest és l’increment mitjà que s’ha aconseguit a Catalunya, i especialment en els envasos de gran format (paquets de 2 ampolles de 2 litres), i és precisament en aquests envasos on s’ha constatat que hi ha hagut un canvi d’hàbits més important cap a begudes amb menys contingut de sucre o aigua. Aquesta és una conseqüència altament positiva en matèria de salut perquè s’incideix on el problema és més acusat: en les famílies que en fan un consum recurrent i habitual.


Marta Espasa
Directora General de Tributs i Joc