Fòrum Sindical

La cooperació sindical eina d'igualtat

Núria Pelay
Núria Pelay
Una de les tasques menys conegudes que realitzem els sindicats catalans és la referent a la cooperació internacional. Sovint l’actualitat del dia a dia de casa nostra ocupa les portades i no deixa espai per conèixer la feina que es realitza en aquest camp.

La cooperació sindical que desenvolupem és poc convencional i de les menys conegudes tant pel públic general com per les administracions públiques. D’acord amb els dictàmens de la OIT i l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 de Nacions Unides que resolen que “s’ha de promoure un creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, amb ocupació plena i productiva així com treball digne per a tothom” encaminem la nostra cooperació i solidaritat per tal d’implementar el treball digne en aquells països en que no està plenament garantit. Així doncs, treballem amb entitats socials i sindicals del Sud per tal de que puguin organitzar-se i formar a treballadors i treballadores en drets laborals i sindicals, en cooperativisme, en salut laboral, etc.

Països com el Marroc o El Salvador, per posar només dos exemples, tenen una amplia legislació laboral que si bé reconeixen els sindicats i els drets dels treballadors a l’hora de la veritat no es respecten; és més el sindicalisme és perseguit a dia d’avui i és una pràctica de risc per aquells que s’organitzen per defensar els drets laborals.

Una de les prioritats de la nostra col·laboració amb sindicats d’arreu del món és l’apoderament de les dones. Aquestes a banda de les precàries relacions laborals, pateixen impunement assetjament sexual a la feina i carreguen en exclusiva amb la cura de la llar i dels fills sent doblement víctimes de la precarietat.

Per avançar cap a un món més just cal que tothom pugui gaudir d’un treball digne. Des del Nord hi tenim molt a dir i el sindicalisme no hi gira l’esquena.


Núria Pelay
Sindicalistes Solidaris