Política Econòmica, Universitats i Recerca

Pere Aragonès: "L'Avantprojecte de pressupostos per al 2020 inclourà una rebaixa del 30% en les taxes universitàries"

“En els darrers anys, les famílies han fet un gran esforç per assumir el cost d’accés a la Universitat i es demanava un pas del Govern en aquest àmbit: ara estem en disposició de fer-lo”, ha subratllat

Pere Aragonès
Pere Aragonès

*nota de premsa de Vicepresidència, Economia i Hisenda

 

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha avançat avui que l’Avantprojecte de pressupostos de la Generalitat per al 2020 inclourà una rebaixa del 30% en les taxes universitàries, “en la línia del que ens han demanat tant els rectors com els estudiants al carrer”. “En els darrers anys, el jovent i les famílies d’aquest país han fet un esforç per assumir el cost d’accés a la Universitat. S’havia demanat un pas del Govern en aquest àmbit, i ara estem en disposició de fer-lo”, ha afirmat.

Aragonès ha fet aquest anunci durant la presentació de la darrera “Nota d’Economia” publicada pel Departament, dedicada a l’impacte de la revolució digital a Catalunya. El vicepresident ha subratllat que “necessitem uns joves formats, capaços d’aprofitar que Catalunya disposa d’un ecosistema òptim per esdevenir un referent internacional en la revolució digital; el coneixement és un motor d’innovació i millora”.

“Volem situar Catalunya en la frontera tecnològica tant des del punt de vista social com econòmic i de governança”, ha remarcat el vicepresident, que també ha convidat el sector privat a “acompanyar les institucions públiques” en aquest camí, a través de l’augment de la inversió en R+D i l’impuls a la transferència de coneixement.

 

La revolució digital, un repte transversal

La “Nota d’Economia 105: La revolució digital a Catalunya” és un treball monogràfic que recull 14 articles elaborats per una vintena d’acadèmics i experts, que aborden l’impacte de la revolució digital des d’una perspectiva multidisciplinar. Així, el document tracta qüestions tan diverses com la robotització, les economies de plataforma, la bretxa de gènere en la tria d’estudis de caràcter científic i tecnològic o l’impacte de la transformació digital sobre el món tributari.

La directora general d’Anàlisi Econòmica, Marta Curto, ha exposat les principals conclusions del treball i ha destacat la gran capacitat que té la revolució digital “per generar progrés social”, sempre que “ajustem la legislació i la normativa a la nova realitat i adoptem les mesures necessàries per no deixar enrere les persones amb més dificultats per adaptar-se a aquest nou escenari”. Segons Curto, Catalunya és una regió europea capdavantera en desenvolupament digital, però “persisteixen reptes formatius tant en l’àmbit de la formació professional com de la formació universitària”, alhora que, al sector de la indústria, “la combinació de diferents tecnologies entre elles encara no té un efecte substancial sobre la productivitat de les empreses industrials i, per tant, hi ha marge de millora”.

La cloenda de l’acte ha anat a càrrec de la secretària d’Economia de la Generalitat, Natàlia Mas Guix, que ha posat de relleu el caràcter transversal de la revolució digital i ha subratllat que “afrontem un futur d’avenços espectaculars i d’intensos creuaments entre la tecnologia, l’economia i la demografia”. També ha insistit en la importància de l’educació “com a base d’aquesta nova economia cap a la que volem avançar, basada en el coneixement i la innovació, i que genera benestar i prosperitat compartida per a tothom”.

El document sencer de la Nota d’Economia es pot consultar en aquest enllaç:

Nota d'Economia 105: La revolució digital a Catalunya