Política Econòmica

Una estratègia econòmica per fer front al Covid-19

Albert Castellanos
Albert Castellanos

Després de 3 anys tornem a disposar de pressupostos a la Generalitat de Catalunya. Quan començàrem a fixar la mirada a 10 anys vista (uns Pressupostos pel 2020 per a la Catalunya del 2030) poc ens pensàvem que al cap de pocs mesos, una pandèmia ens plantejaria tants reptes no previstos.

Cal tenir present que ara el nostre punt de partida és molt millor: és millor partir d’uns pressupostos elaborats a principis de 2020 que continuar amb uns pressupostos prorrogats des de 2017. Bàsicament perquè amb aquests pressupostos hem pogut elevar el sostre de despesa uns 3.000 M€ i els hem fet encara més socials dels que eren fa tres anys. Seran molt útils per treballar en la reconstrucció i millora la qualitat de vida dels nostres conciutadans en aquest context de crisi.

A la vegada, comencem a ser conscients de la duresa dels efectes econòmics que comportarà aquesta pandèmia global. Uns efectes que, dins de la prudència amb que hem de prendre totes les previsions, estimem que aniran acompanyats d’una ràpida recuperació: preveiem que el PIB català es contraurà un 7,6 % el 2020 i es recuperarà gairebé en la seva totalitat el 2021 amb un augment del 6’5%.

Tal com va anunciar el Vicepresident Aragonès al Parlament, afrontem una recuperació en tres fases. D’aquestes 3 fases, ja estem fent front a la primera, la de fer front a l’emergència sanitària. Per exemple, estem subministrant mascaretes sanitàries a tota la població, hem ideat un market place per posar en contacte gent que busca i gent que ofereix solucions tecnològiques o sanitàries, la distribució d’ecògrafs pulmonars als centres d’atenció primària, etc. En total preveiem destinar gairebé 2.000M€ del pressupost a l’emergència sanitària.

En la segona fase es tracta de garantir que ningú es quedi enrere, per ajudar a empreses i ciutadans que han estat més afectats per aquesta crisi. En aquest sentit, ja hem pres algunes mesures com les línies de finançament de l’ICF, una línia per a prestacions alimentàries als afectats per ERTOs, la provisió de targetes menjador, etc.

Per últim, la tercera fase ha d’incloure un Pla de recuperació econòmica i protecció social en la qual el Govern ja ha començat a treballar. Si volem que la recuperació que preveiem encara sigui més forta i més ràpida, caldrà tornar a crear molts llocs de treball, tornar a aixecar moltes persianes, facilitar les condicions per a que floreixin noves iniciatives personals i empresarials. I fer-ho, si pot ser, d’una manera més sostenible, més digne. Recomençar en molts casos ha de ser sinònim, també, de repensar-se. Per exemple, facilitant la digitalització de totes les nostres empreses o promovent sistemes de consum i producció més sostenibles. En definitiva, accelerant el nostre alineament amb l’Agenda 2030.

No podem ni volem fer front a aquesta crisi amb les receptes amb que es va respondre a la del 2008. El sector públic ha de tenir un rol central ara: Ni volem que la crisi la tornin a pagar els més vulnerables ni volem que la direcció ni la intensitat d’aquesta recuperació econòmica sigui fruit de l’atzar. El 2020, amb un nou pressupost, volem començar a construir la Catalunya del 2030.

 


Albert Castellanos

Secretari General de la Vicepresidència, i d’Economia i Hisenda