Empresa

Internacionalització: l'únic camí possible a seguir per les empreses catalanes

El passat dijous 21 de juny, dintre del cicle de sopars que organitzem des de la sectorial d’Empreses, Indústria i Serveis, i que anomenem “Sopars productius de la SNEIS”, vàrem convidar al Joan Tristany, director de l'AMEC (Associació Multisectorial d’Empreses Exportadores).

En el context econòmic actual, on el consum intern no para de baixar, on les administracions públiques no poden invertir, l’únic camí de creixement que ens queda és la internacionalització, és per això que vàrem triar aquesta temàtica. El balanç del sopar ha estat molt positiu, amb molta participació i debat, fet que ens permet extreure conclusions molt interessants.

L’economia catalana te un grau d’obertura exterior per sobre de l’economia espanyola però encara ens cal augmentar-ho. Per accelerar aquest procés ens cal reforçar el binomi innovació-internacionalització, binomi que és realimenta, la internacionalització es per si mateixa un procés innovador. Quan parlem d’internacionalitzar, la dimensió de l’empresa no importa, tan sols cal voluntat de fer-ho, mètode, inversió i rigor.

Es evident que tenim impediments, unes infraestructures que juguen en contra (corredor mediterrani no realitzat), absència de política exterior pròpia, problemes reals de finançament (ens cal una banca privada o pública catalana que aposti per les empreses del país). Malgrat tot això, els empresaris i professionals presents al sopar van deixar clar que cal donar missatges positius, i que més que mai hem d’actuar coordinadament, apostant decididament per conquerir mercats exteriors, el món és el nostre mercat. És el camí que cal fer per sobreviure i que alhora ens fa més independents de l’Estat Espanyol.

Ignasi Sayol i Santamaria
President de la comissió sectorial d’Empreses, Indústria i Serveis
empreses@esquerra.org