Societat digital

Consells pràctics sobre els serveis de telecomunicacions a les administracions locals

Els serveis de banda ampla són, cada vegada més, imprescindibles per garantir la competitivitat de les empreses i arrelar els ciutadans al territori. Però no sempre estan disponibles i, en molts casos, no tenen la qualitat i el preu òptims. El que els ciutadans i les empreses necessiten són serveis, per tant no us obsessioneu amb el tipus de tecnologia (fibra òptica, wimax, etc.) amb què us arriba el servei. On heu d’incidir és en les infraestructures: des d’antenes de mòbils (amb les noves tecnologies en caldran almenys el doble), fins a canalitzacions de fibra òptica per connectar les antenes, les centrals telefòniques o els polígons industrials.

Què podem fer des de les administracions locals? En primer lloc, es tracta de posar les condicions i fomentar que els operadors ofereixin serveis al vostre municipi. Cal, doncs, facilitar l’obtenció de llicències i aprofitar quan fem obres a la via pública per posar canalitzacions que després els operadors puguin usar. Això ja farà que sigueu més atractius.

En segon lloc, cal afavorir la contractació conjunta de serveis de les empreses de manera que la compra agregada generi prou volum perquè resulti interessant als operadors oferir serveis. Necessiten volum per justificar les inversions; com més volum, més interès.

Finalment, els operadors difícilment es fixaran en el vostre municipi si no sou proactius, feu la vostra pròpia acció comercial i treballeu conjuntament amb els vostres veïns. Hi ha força petits operadors d’abast català que hi poden estar interessats però que no us coneixen.

Ser operador de telecomunicacions és força complicat i es necessita fortes inversions. Abans de donar vosaltres mateixos els serveis, penseu-vos-ho dos cops; possiblement serà més fàcil trobar algú que els vulgui oferir per vosaltres.

Per a qualsevol dubte, tingueu en compte la sectorial, està al vostre servei.

Josué Sallent
President de la comissió sectorial de Societat de la Informació
societatinformacio@esquerra.org