Agricultura Ramaderia i Pesca

El parc agrari del Baix Llobregat, una opció de futur

La comissió sectorial d’Agricultura, Ramaderia i Pesca d’Esquerra Republicana insta al Govern de Catalunya i al seu Conseller d’Agricultura que a l’hora de prendre la decisió d’autoritzar la instal·lació del projecte d’EUROVEGAS al Baix Llobregat tingui en compte la resolució aprovada per unanimitat per la totalitat dels grups polítics que conformen el Parlament de Catalunya en el transcurs del Ple celebrat el 14 d’abril de 2010 i que es dedicà de manera monogràfica al món agrari.

En aquesta resolució el Parlament de Catalunya instava al Govern a protegir i garantir l’existència de sòl agrícola per tal d’incrementar la capacitat de producció alimentària. També es demanava al Govern que seguís fent pedagogia entre la població de la importància estratègica del sector agrari així com la promoció del consum de productes autòctons i els canals de venda de proximitat.

La implantació del projecte “ludòpata-turístic” anomenat EUROVEGAS al bell mig del Parc Agrari del Baix Llobregat va rotundament en contra dels acords presos pel nostre Parlament. La destrucció de gairebé un terç del sol agrícola de la zona que abasteix un 15% del consum total de fruites i verdures de l’àrea metropolitana de Barcelona no és tan sols una contradicció clara amb allò que va aprovar el nostre Parlament, sinó que és un atemptat a la sobirania alimentaria i a l’auto abastiment del nostre país, un menysteniment a l’agricultura com a sector i un menyspreu a la importància que ha de tenir el consum de productes frescos, de qualitat i de proximitat per part dels nostres conciutadans.

Aquesta destrucció de sòl agrícola, dels conreus que s’hi fan i dels llocs de treball que actualment hi existeixen ens farà més perillosament dependents de l’exterior, tot just quan ens apropem a una època d’augments generalitzats en el preu del transport i d’inestabilització de la que sembla que Europa vulgui que sigui la seva font d’aprovisionament, el nord d’Àfrica. I tot això a canvi de la promesa de creació d’un nombre irreal de llocs de treball, tots ells de baixa qualitat, la creació d’una illa sense lleis a prop de Barcelona i la conseqüent implantació de tot tipus de màfies al nostre país.

Cal tenir en compte, a més a més, que el sector primari i l’agroindustrial és un dels que millor està aguantant la crisi. L’agricultura no és doncs una opció de passat, és una opció de futur per la qual cal apostar de valent com una opció vàlida, real i estratègica que ja tenim com a eina per sortir de la crisi.


Josep Farreny
Vocal de la comissió sectorial d'Agricultura, Ramaderia i Pesca
agricultura@esquerra.org