Empresa

Independència, el millor negoci per a les empreses catalanes

Una Catalunya independent seria una bon negoci per les empreses catalanes ja que prioritzaria les inversions en infraestructures que necessiten les empreses per desenvolupar la seva activitat empresarial, podríem disposar de recursos financers propis que podríem convertir en circulant per les nostres empreses, tindríem la capacitat de potenciar el sectors que consideréssim més estratègics..., en fi, els avantatges són molts.

Hi ha però un punt, que s’ha utilitzat sempre per fer por als empresaris, es tracta del suposat boicot d’Espanya als nostres productes si arribem a ser independents. Davant de les pors, el millor són les dades objectives, per tant, analitzem-ho.

Les empreses catalanes, venen la seva producció a tres mercats diferents: el mercat interior català, que representa un 60% de les vendes, un 18,8% a Espanya, i un 21,2% a la resta del món. Aquestes dades són del 2011, la tendència del 2012 i dels propers anys serà d’augmentar encara més les vendes a la resta del món i disminuir les que fem a Espanya . En primer lloc, per tant, caldria dir que ens juguem com a molt un 18,8% de les nostres vendes, no el 100%.

Estudis seriosos sobre el possible boicot comercial que ens poden fer els espanyols, com el que reflexa el llibre “Sense Espanya. Balanç econòmic de la independència” del professors Xavier Cuadras i Modest Guinjoan donen la següent conclusió: ni en el pitjor dels escenaris possibles el d’un hipotètic boicot comercial – 40% caiguda de les vendes a consumidor final espanyol i del 20% de les vendes a empreses espanyoles – la caiguda del PIB s’acostaria al perjudici que ens suposa anualment el dèficit fiscal (8,5% PIB de mitjana anual en els últims anys).

A tot això cal afegir que un suposat boicot espanyol, segurament es traduiria en un efecte contrari, deixaríem de comprar productes espanyols i consumiríem els propis. Per tant, que no ens facin por, la independència és un bon negoci per la petita i mitjana empresa catalana, potser no tant pels lobbies econòmics que representen la gran patronal i certs sectors de la banca.


Ignasi Sayol i Santamaria
President de la Sectorial d’Empresa, Indústria i Serveis