Fòrum Sindical

La nostra precarietat, la teva desinformació

Aquest títol ve d’una xapa del Sindicat de Periodistes de Catalunya que vol trametre a les persones que s’informen de la realitat mitjançant diaris, televisió, ràdio, o articles a la xarxa, que darrere dels mitjans de comunicació hi ha productores, empreses de serveis, editores, promotores però sobretot de professionals que hi treballen per guanyar-se la vida.

Els i les periodistes volem informar el conjunt de la societat de l’alt nivell de precarietat que hi ha als mitjans de comunicació, situació que no afavoreix que puguem exercir la nostra feina en condicions i que dificulta oferir a la ciutadania el seu dret a la informació, ja que les condicions laborals dels professionals de la informació no permeten exigir les empreses l’observança de tots els principis deontològics.

Tot va començar a canviar, a mitjans del 2008, al tocar a grups mediàtics i empreses més petites que mai abans haguéssim cregut que podrien estar afectades. Al primer semestre de 2009 conglomerats mediàtics i empreses de comunicació varen començar a fer retallades salvatges de plantilla i ho varen fer sense definir les necessitats productives de la informació i la qualitat d’aquesta. Els EROs i acomiadaments als grans grups mediàtics eren l’aparador de la crisis però a la rebotiga es situaven els mitjans locals on la sangonera va ser encara pitjor amb acomiadaments massius, professionals sense contracte,  falsos autònoms i condicions esclavistes que no surten mai a les notícies.

Alguns mitjans varen fer ajustaments de plantilla tot i tenint beneficis com ha estat el cas de Unidad Editorial, Prisa, La Vanguardia, Vocento, El Periódico de Catalunya, Antena 3, Tele 5 i molts d’altres d’abast local. Alguns d’ells sense pèrdues. Amb deutes provocats pel seu deliri expansionista com és el cas de Prisa i per la concentració com és la compra de Recoletos per Unidad Editorial o la del ABC per part de Vocento. 

Amb les televisions la història es repeteix (Telecinco compra Cuatro i Canal +, i Antena 3 i La Sexta han negociat la seva fusió). El resultat de la concentració  mediàtica: es retalla i es banalitza la informació.

S’han perdut massa llocs de treball, han desaparegut molts mitjans impresos i alguns d’audiovisuals i s’han ajustat les plantilles d’una manera salvatge sense tenir en compte els paràmetres de qualitat als productes i a la gestió. I a sobre, hi hem d’afegir la campanya contra els mitjans públics.

Avui el panorama dels treballadors i treballadores dels mitjans és incert i aquesta situació l’aprofiten les empreses per a acomiadar o disminuir salaris i condicions laborals. Després dels EROS massius vénen les retallades salarials i pèrdua de condicions socials.  Per això és tan important la defensa dels drets dels treballadors dels mitjans, car la nostra precarietat és la teva desinformació.


Núria Cornet
Vocal de la comissió sectorial de Fòrum Sindical