Política Econòmica

Som Països Catalans, també econòmicament

El passat dia 20 d’abril, Esquerra Republicana va celebrar a la seu nacional la jornada “Els Països Catalans en el procés de transició nacional”, en la que una part del debat es va centrar en temes d’integració econòmica dels Països Catalans.

Quan parlem de Països Catalans, sovint tendim a centrar-nos en els aspectes culturals i lingüístics que ens uneixen i ens oblidem que som un territori econòmicament integrat. Catalunya és el principal client i proveïdor del País Valencià i les Illes i, per a Catalunya, el País Valencià és el seu segon client i proveïdor.

Tampoc cal oblidar que als Països Catalans organitzem l’economia d’una manera molt semblant arreu del territori, amb una forta presència de petites i mitjanes empreses que s’organitzen en clústers, concentracions d’empreses d’un mateix sector en un espai geogràfic determinat, com és l’exemple del sector ceràmic a les comarques de la Plana Alta, la Plana Baixa i l’Alcalatén.

Per això, el procés independentista a Catalunya tindrà efectes negatius a curt termini en la part dels Països Catalans que queden a l’estat espanyol, ja que l’estat haurà d’augmentar l’espoli cap a les Illes i el País Valencià si vol sobreviure, però a mig termini, amb una Catalunya independent amb una economia potent, aquesta integració que ja existeix farà que a la resta dels Països Catalans ens puguem plantejar si volem continuar espoliats per Espanya o tallem amb l’estat espanyol per a garantir la nostra supervivència com a país.


Joan Vea
Secretari de Política Econòmica
ERPV