Societat digital

Programari Lliure com a motor de la indústria local

El programari lliure (PL) planteja un nou model d'entendre les llibertats de l'usuari, la propietat intel·lectual i la creació i distribució de programari perquè pot ser usat, estudiat, copiat, modificat i distribuït sense restriccions. Ha demostrat ser tècnicament viable, econòmicament sostenible i socialment just, i ha canviat la manera d'entendre la indústria del programari. Linux, un sistema operatiu desenvolupat per voluntaris, és el vaixell insígnia d'aquesta revolució social i tecnològica que atrau l'interès d'usuaris, empreses i administracions públiques de tot el món.

La indústria del programari està canviant cap a un model més racional per als usuaris, amb menys costos de llicència, i intensifica la prestació de serveis. Paral·lelament, el desenvolupament i la distribució del coneixement està passant de poques mans, fins ara ubicades principalment als Estats Units, a descentralitzar-se i repartir-se més equànimement. En aquesta evolució, el programari lliure està tenint un efecte catalitzador i, en molts sectors, ja està esdevenint clau per a la prestació de serveis.
La realitat empresarial dels darrers anys indica que el programari lliure ha permès crear empreses de serveis rendibles i competitives en molts indrets del món, incloent-hi Catalunya.
Quant al paper de les administracions en el desenvolupament d’un teixit d’empreses de programari lliure, la majoria coincideix a afirmar que la millor manera d’incidir en el sector és amb la instal·lació i l’ús de tecnologies lliures a la mateixa administració, ja que això representa una referència local important per al teixit empresarial sobre la qualitat i viabilitat del programari lliure.

Per aquest motiu quan ERC va tenir la responsabilitat de Govern sobre els àmbits tecnològics va promoure l'ús del PL dins de l'administració i va fer un full de ruta per al seu ple desenvolupament. Amb la sortida d'ERC del govern tots aquests esforços es van aturar amb un greu perjudici econòmic per als ciutadans i empreses catalanes.
Esperem que aviat puguem redreçar aquesta política equivocada


Josep Gallart
Comissió sectorial de Societat de la Informació