Política Econòmica

Compte enrera

Per si algú en tenia cap dubte, l’èxit de la Via Catalana del passat dimecres ens reafirma en l’agenda política a la qual vam donar suport el passat mes de desembre, i que situa el 2014 com l’any durant el qual decidirem a les urnes si volem ser un estat independent. Una multitud de catalans - poc silenciosos i molt desacomplexats - vam creuar tot el país per fer palès que mantenim intacta la il·lusió i el compromís amb aquest projecte. Un fet que ens ha recarregat d’energia i també ens recorda quina és la nostra responsabilitat: guanyar i, per tant, convèncer - o fer el possible per aconseguir-ho - que també des d’una perspectiva econòmica, ens convé ser independents.

Últimament disposem d’algunes eines que ens poden ser útils per aquesta tasca. Quines són les causes i els efectes del perpetu dèficit fiscal que patim? Perquè no podem confiar en un nou model de finançament per a corregir-lo? Serien solvents les finances d’una Generalitat que gestionés el conjunt dels nostres impostos i polítiques públiques? L’economia catalana té les característiques adequades per competir en condicions en un món globalitzat? Totes aquestes i més preguntes són les que respon amb claredat i rigor la catedràtica Núria Bosch a l’estudi recentment publicat per la Fundació Josep Irla “Anàlisi econòmica del procés d'independència de Catalunya” (http://www.irla.cat/documents/analisi_economica.pdf). Utilitzeu les dades, trossejeu el text, adapteu els arguments…en definitiva, feu-lo servir per convèncer!

I si el vostre interlocutor té clar que som econòmicament viables però té dubtes de com ens plantegem el futur més immediat des d’Esquerra, és bo que li feu saber que ja fa temps que hem començat a fer-nos moltes preguntes i a trobar algunes possibles respostes. Ho férem explícit el passat mes de juliol en el marc de la Ponència Política de la Conferència Nacional per a la República Catalana (http://www.esquerra.cat/conferencianacional/index.html), on ens plantejàrem alguns aspectes crítics tant per l’economia del procés de transició (hisenda pròpia, tresoreria de la Seguretat Social, etc) com pel nostre futur model de desenvolupament. És impossible tenir totes les respostes a les preguntes que planteja un futur incert, però si que podem intentar reunir tot el coneixement disponible per poder començar a construir-lo entre tots. Ens hi posem?

Albert Castellanos Maduell
Secretari de Política Econòmica i Treball