Empresa

Factors crítics del finançament a llarg termini de les nostres empreses

El dijous 7 de novembre, dintre del cicle de sopars que organitzem des de la Sectorial d’Empresa, Indústria i Serveis, i que anomenem “Sopars productius de la SNEIS”, vàrem convidar al Joan Massons, professor titular del Departament de Control i Direcció Financera d’ESADE.

La intervenció del professor Massons s'ha centrat en els tres factors bàsics que una empresa hauria de valorar a l'hora de decidir la conveniència d'accedir (o almenys intentar accedir) a nou endeutament. Fonamentalment, cal estudiar, a la vegada tres factors: el nivell d'endeutament vigent de l'empresa, la capacitat de generar cash flow i la relació entre els tipus d'interès del nou deute i el rendiment dels actius de l'empresa (el que en vocabulari financer es coneix com Return On Assets o ROA). La combinació d'aquests tres factors són els que, de forma genèrica, determinen la idoneïtat d'endeutar-se. Malauradament, el sistema bancari actual, atemorit i esquiu de qualsevol risc, massa sovint nega l'accés al crèdit fins i tot a les empreses en què els tres indicadors anteriors no només aconsellen que l'empresa hi accedeixi, sinó que demostren que té capacitat per retornar-lo. En aquest sentit s’ha analitzat l’esperança que representa la construcció d’una Catalunya independent, ja que ens permetria disposar d’eines pròpies que facilitin el finançament de les nostres empreses.

Cal celebrar l’èxit creixent que estan tenint aquests sopars, amb una participació cada cop més elevada i que permeten analitzar temàtiques que interessen al sector empresarial.
Finalment comentar-vos que a l’enllaç, http://soparsproductius.wordpress.com/ , podeu accedir a tota la informació sobre els sopars productiu que hem fet i estem organitzant.
Ignasi Sayol i Santamaria


President de la Sectorial d’Empresa, Indústria i Serveis
ignasi.sayol@esquerra.cat