Política Econòmica

Els pressupostos menys injustos possibles

Els pressupostos del 2014 que el passat dimarts presentà el Conseller Mas-Colell no són uns bons pressupostos: no són els que es mereixen els nostres conciutadans. Elaborar uns pressupostos sempre comporta prioritzar uns recursos escassos. El problema és que són dramàticament escassos en el cas de la Generalitat de Catalunya, on fa temps que plou sobre mullat: hem patit l'efecte d'una caiguda dels ingressos en unes finances públiques amb un dèficit fiscal estructural equivalent al 8 per cent del nostre PIB i agreujat per les deslleialtats centrifugadores del govern espanyol. Quina és la proposta de pressupostos en aquest context?

1. Un projecte de pressupostos sense noves retallades. Per primer cop des del 2009 la despesa efectiva dels Departaments deixa de caure, i augmentarà un 0,2%. Hi ha un punt d'inflexió en les caigudes del pressupost d'ençà de la crisi. Al 2013, després de la pròrroga, la despesa efectiva dels departaments serà de 20.254,7 M. La despesa prevista pel 2014 serà de 20.295,5 M.

2. Són els pressupostos més socials possibles. Els pressupsotos presentats permeten garantir els serveis públics fonamentals vinculats a Salut, Educació i Benestar social. El pes d'aquests tres departaments sobre el total, superarà per primer cop el 70% (71,1%). Els pocs recursos que tenim disponibles es prioritzen en aquells col·lectius més vulnerables. En primer lloc, es fixa la dotació més alta dels últims anys en Renda mínima (que augmenta de 130 MEUR a 173 MEUR, incrementant-ne un 33% el nombre de beneficiaris), es prioritzen les beques menjador (augment de 100 a 108MEUR), el suport a famílies en matèria d'habitatge (de 52 MEUR a 59 M; 7 MEUR addicionals) i un nou programa de lluita contra la pobresa infantil (dotat amb 3 MEUR).

3. S'avança cap a una fiscalitat més justa. En uns pressupostos de resistència com aquests, cal entendre els nous ingressos fiscals com una de les vies per a no retallar més a aquells més dèbils. En aquest sentit s'actua en els ingressos a partir d'una fiscalitat verda que grava les nuclears (22 MEUR), l'enlairament d'avions al Prat (3,6 MEUR), els gasos contaminants (2,8 M), així com la implantació de l'eurovinyeta – camions grans que fan tot l'eix transversal (5-10 MEUR). Per últim, es recupera l'impost de successions amb un caràcter més progressiu, que restituirà els ingressos que va perdre la Generalitat el 2011 (110 MEUR addicionals), incidint en aquelles herències més elevades.

Tenint en compte aquestes circumstàncies, podem dir que són uns mals pressupostos? De ben segur que són dolents per aquells que ja tenien preparat l'argumentari abans que es presentessin. Per a la resta són uns pressupostos que, com tot a la vida, de ben segur que són perfectibles i millorables. Però que procuren ser el menys injustos possibles davant la realitat que ens està tocant viure. Una realitat que volem - i farem tot el possible - per a que canvii molt i molt aviat.


Albert Castellanos
www.albertcastellanos.cat