Agricultura Ramaderia i Pesca

L’administració i els productes de proximitat

Hi ha una conscienciació emergent de les avantatges, necessitats i oportunitats dels aliments de proximitat.

Segons diversos estudis, els aliments ‘viatgen’ de promig 2.000 quilòmetres entre el lloc de producció fins arribar al consumidor final. Prop del 40% de les emissions de CO2 al món provenen precisament de tot aquest moviment global dels aliments. La importació alimentària a casa nostra ha augmentat un 66% en els últims 10 anys, mentre que Catalunya perd 220 explotacions agràries al mes.

Des de la Generalitat s’està impulsant el nou segell de ‘Venda de proximitat’, amb una campanya que està contribuint a difondre els valors del consum d’aliments propers. Seria escaient que aquest valors s’apliquessin també en la pròpia administració catalana i en els menjadors d’ens públics en que els productes locals anessin guanyant presència.

En aquest marc des de VSF Justícia Alimentària Global s’ha iniciat la campanya ‘Curtcircuit: per una compra pública de productes de proximitat’ adreçada sobretot a les administracions públiques perquè siguin en aquest sentit més conseqüents. D’aquesta manera contribuiran activament en enfortir el teixit productiu local, es donarà una major viabilitat a les explotacions agràries del país, es reforçarà el territori, reduirem el transport i contaminarem menys.

Confiem que amb el ‘curtcircuit’ arribi més llum a les administracions públiques i els seus responsables estiguin més amatents en les licitacions que fan dels respectius serveis de càtering i compra d’aliments.


Ramon Sentmartí
Vocal de la sectorial d'Agricultura, Ramaderia i Pesca