Empresa

El model bancari de la Catalunya independent

El passat dimarts 21 de gener, dintre del cicle de sopars que organitzem des de la Sectorial d’Empresa, Indústria i Serveis, i que anomenem “Sopars productius de la SNEIS”, vàrem convidar al Sr. Marcel Coderch, enginyer, màster per l’MIT (Institut tecnològic de Massachusetts) i expert en l’àmbit de la regulació dels sectors bàsics, i al Sr. Marc Monràs, PDG per l’IESE i expert en el sector bancari.

La reconversió del sistema financer i la crisis ens ha conduit a una situació complexa on el crèdit no arriba suficientment a les nostres empreses. L'oferta bancària ha quedat sensiblement reduïda i això pot afectar també al procés de transició nacional en el que estem immersos. En aquest context és de cabdal importància analitzar quin ha de ser el model bancari que ha de tindre Catalunya per tal d’afavorir el desenvolupament de les nostres empreses i potenciar sectors tan crítics com és la indústria. Segurament hem reflexionat sobre que farem amb els recursos bàsics que necessita Catalunya si esdevé un estat independent, sobre la producció d’energia, el subministrament d’aigua o fins i tot el sistema judicial, però no hem parlat gaire o gens sobre com ha de ser el nostre sistema financer, és per això que vam organitzar aquest sopar, per parlar-ne.

El sopar va ser molt participatiu, comptant amb la presència d’empresaris i directius de diferents sectors, així com de representants de PIMEC, CCN, Empresaris de l’ANC i de l’AMEC. Vam tindre l’oportunitat d’analitzar models de banca privada, pública i mixt, així como les millors pràctiques que han posat en marxa diferents països del món. Gràcies a les intervencions del ponents i al debat posterior, van quedar clarament explicades quines són les línies estratègiques que han de guiar el model bancari de la futura Catalunya independent. Com en altres àmbits, la conclusió del sopar és que Catalunya no tindrà cap problema en bastir un sistema financer propi, eficaç, i que millori les deficiències de sistema financer espanyol que estem patint actualment.

Finalment comentar-vos que a l’enllaç, http://soparsproductius.wordpress.com/ , podeu accedir a tota la informació sobre els sopars productiu que hem fet i estem organitzant.


Ignasi Sayol i Santamaria
President de la Sectorial d’Empresa, Indústria i Serveis
ignasi.sayol@esquerra.cat