Política Econòmica

L'espoli a les Illes Balears. Emboirats pel TIL

Lluís Segura
Lluís Segura
A l’octubre passat, l’Ara Balears publicava: “Un 14,6% del PIB de les Illes Balears, és a dir, uns 3.600 milions d'euros, se'n van per no tornar. Les dades s'actualitzaran aviat perquè el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, s'ha compromès a publicar les balances fiscals abans de final d'any”. Som a finals de gener de 2014 i el ministre acaba de comunicar que no publicarà les balances fiscals per què son una màquina de fer independentistes (i, no, no és una broma).

A Catalunya, on el dèficit fiscal es sol situar al voltant del 8,5 %, les veus que reclamen la publicació d’aquestes balances són moltes i molt ben acreditades (economistes de prestigi i els propis membres del govern). En canvi, a Balears, on aquest dèficit s’enfila fins a 7 punts per sobre, qui es queixa? Qui reclama res al govern espanyol?

A més d’aquesta sagnia insuportable, la inversió estatal a les Illes és la més baixa de tot l’estat: 67 € per habitant (d’acord amb els pressuposts de 2014) davant els quasi 600 que rebrà Galícia (la mitjana de l’estat és de 208 €).

Pel que fa a la indústria, les polítiques del PP han fet perdre a Balears un 7’5% de llocs de feina del sector industrial; en sols un any, les Balears ha perdut més de 1.500 treballadors d’aquest sector (el cas recent de la planta embotelladora de coca-cola n’és un exemple).

Aleshores, com s’ha d’interpretar l’enorme quantitat d’energies que dediquen els membres de l’executiu balear a les qüestions de llengua i símbols identitaris a les escoles? Potser com una cortina de fum? Potser perquè els qui tenim la mínima sensibilitat que la decència ens exigeix envers la cultura, la llengua, la història i l’educació ens deixem emboirar amb massa facilitat pels continus atacs a l’educació i, potser mentre reaccionem en defensa d’allò que ens és tan estimat, ens descuidem de parar atenció al silenci i a la complicitat amb que el govern del Sr. Bauzá s’alinea amb Madrid en l’estrangulament del futur econòmic de les nostres illes.

La realitat és que el govern del PP no té ni el més remot esbós del que hauria de ser un projecte de generació de riquesa, tret d’esperar que els turistes venguin a engatar-se al ‘ballerman sex’. I, és clar, és per servir-los què ens cal que els nostres fills pateixin aquest monstruós cant a l’estupidesa que han anomenat Tractament Integral de Llengues.


Lluís Segura
Esquerra Republicana - Mallorca