Treball Autònoms i Economia Social

L'Observatori Laboral del Països Catalans #aturPPCC

L’atur és el primer problema que afecta la nostra societat. De fet, això és així perquè el treball ha esdevingut aquell instrument fonamental per a la distribució de la riquesa a les societats modernes, i per tant, l’absència de treball, l’atur no desitjat o imposat, esdevé una xacra que condemna a la pobresa a les persones. Per aquesta raó us presentem aquest observatori que recull dades de fonts oficials i les presenta de forma resumida i periòdica per a la suma del Principat, les Illes Balears i el País Valencià, la informació disponible més aproximada de la nostra nació complerta, els Països Catalans. No en va també, els Països Catalans són, objectivament, un mercat de treball en si mateix. En efecte, amb més correspondències específiques entre si que la resta de territoris del seu entorn, el mercat de treball dels Països Catalans esdevé, per cultura i tradicions, però sobretot, per realitat econòmica, un important mercat de treball al sud d’Europa. És evident que pot ser un mercat en si mateix, doncs abasta un volum d’ocupació i de població activa molt més important que el d’alguns dels actuals estats de la Unió Europea.

Des d’Esquerra Republicana en fem un seguiment acurat i les analitzem amb l’ànim de presentar propostes i solucions tant per al curt termini com amb la perspectiva del nou país que farem. Sabem que amb les lleis i polítiques actuals, concentrades amb una visió única de mercat de treball espanyol, i per tant, que no reconeixen la singularitat del català, i alhora, que no aposten per canviar el model productiu, i amb una economia fortament espoliada, els Països Catalans seguiran patint la xacra de l’atur en nivells que són del tot inacceptables.
Per això hem d’apostar per gestionar els nostres recursos, per la innovació i la recerca, i també, per la formació permanent com a font de nous projectes que ens posicionin en l’economia global, per la reindustrialització com a pilar principal del nostre sistema productiu, per un estat de benestar que garanteixi l’èxit escolar i la formació per a tothom, adults inclosos, i unes polítiques fortament redistributives que, per una banda, eliminin les desigualtats i el patiment de tantes persones i, de l’altra, tornin al mercat laboral tots aquells que n’hagin estat expulsats.

Us convidem a seguir aquestes dades, a enriquir-les a través del twitter amb l’etiqueta #aturPPCC, a participar en l’elaboració de les nostres polítiques i, de forma molt singular, a fer-ho al si de la sectorial de Treball d’Esquerra Republicana.
Esperem que sigui del vostre interès.


Josep Ginesta
President de la comissió sectorial de Treball, Autònoms i Economia Social