Treball Autònoms i Economia Social

Illes Balears. El Govern dels Ignorants

Aquest mes s’han publicat les dades de la darrera Enquesta de Població Activa. A Balears, el primer trimestre de 2014, l’atur ha augmentat de 18.800 persones i avui hi ha 152.500 persones sense treball (el 26,7%). Aquestes xifres són insuportables. Com ho és que el 53% dels joves menors de 25 anys estiguin aturats o que 51.500 llars de les nostres illes tinguin tots els seus membres sense un treball remunerat.

Dels contractes vigents, el 23,7% són temporals i el 14% ho són a temps parcial. Aquests indicadors ens donen una evidència incontestable de la precarietat del mercat de treball. Aquest segon trimestre, probablement, aquestes dades milloraran. Comença la temporada turística. Però el president d’Esquerra - Mallorca ho ha dit clar: “Per omplir durant l’estiu no ens fa falta un conseller de Turisme, el fracàs de la conselleria es veu durant l’hivern”.

Especialment delicada és la situació dels aturats majors de 45 anys, que cada dia que passa és més difícil re-incorporar-se al mercat laboral i, a més, cada cop reben menys ajuts i menys protecció, a causa de les retallades irresponsables del nostre des-Govern.

Tanmateix, és important explicar que retallar no sempre és una mesura negativa. Retallar despesa pública no té per què ser igual a reduir la despesa social. Es pot retallar en allò que beneficia als més rics o es pot retallar en allò que beneficia als més desfavorits.

L’estat espanyol ha continuat gastant milions d’euros en trens o aeroports que ningú no utilitza; doblers que podrien haver anat a educació, sanitat o a polítiques de família, però que no hi han anat.

Manuel Valls, a la seva presa de possessió com a primer ministre francès, afirmà: “Hem de retallar, no per què ens ho imposi la Unió Europea, si no perquè França té el 54 % de deute del seu PIB i cal que França sigui un estat fort”. Curiosament, a Espaya el deute és superior al 96%.

A tot això, l’ínclit president Bauzá proposa eliminar diputats al Parlament autonòmic. Podria eliminar directament un conseller de Turisme absolutament inútil, o una bona part dels seus assessors, la majoria dels quals tan sols no tenen estudis més enllà de l'ESO. Però no ho farà, perquè el nostre és el Govern dels Ignorants.

I ara venen les Eleccions Europees. Potser tot l’anterior no hi té res a veure. O potser sí. El que és cert és que tenim l'oportunitat de donar un toc d’atenció als irresponsables que ens desgovernen i cal no deixar passar aquesta oportunitat. El dia 25, Esquerra Republicana serà l’únic partit polític que es presentarà a les Illes sense instruccions dictades des de Madrid, i és molt probable que traurem el millor resultat de la nostra història. A més, si l’electorat és prou responsable, els dos partits d’obediència estatal patiran una forta davallada. Cal que hi treballem de valent per fer realitat aquest pronòstic.


Lluís Segura
Secretari de Política Econòmica
Esquerra Republicana - Mallorca