Política Econòmica

Balears no necessita España

Alberto Magro és un periodista que sovint publica articles molt interessants sobre la economia de les nostres illes a la premsa local. El passat 17 de maig publicà un text on, analitzant dades del CEPREDE (Centro de predicción económica), conclou que Balears és la CA que menys ven a la resta de l'estat. Balears exporta per valor de 733 millions d'euros a les altres comunitats mentre que compra per valor de 5.251 millions, més de set vegades més. L'economia de les Illes està tan lligada al turisme estranger i tan poc a l'español que unes Balears independents serien un dels estats més pròspers d'Europa. L'economia que més impostos regala a la resta d'España viu cada cop més allunyada de la Meseta.

Si parlessim de diners, Balears seria la regió més interessada a fogir d'España quan abans millor. En canvi, els empresaris de les nostres illes encara no s'han tret la bena de davant els ulls. Ells haurien de ser els més interessats a promoure el sentiment sobiranista, però la realitat és que encara són una minoria molt insignificant els empresaris que defensen obertament una hipotètica sortida de l'Estat.

Seria molt important treballar en aquesta línia d'argumentació. Els empresaris són, per definiciò, molt sensibles al raonament economicista. La iniciativa del Cercle Català de Negocis hauria de tenir una correspondència immediata a les Balears. El dinar i la conferència que el president del CCN va fer a Mallorca no hauria de ser una flor d'estiu. Ens cal comunicar aquestes xifres a tots els nostres coneguts amb vinculacions amb les empreses de les Balears i fer-los reflexionar.

Les Balears són un excel.lent negoci per a l'Estat español. Tanmateix, España no ha respectat mai aquella màxima que recomana no mossegar la mà de qui et dona de menjar. Allò que el gos més ximple i betzol hauria entés, España no és capaç d'entendre-ho. Potser sigui millor així i ens resulti més fàcil convèncér els indecissos.


Lluís Segura
Secretari de Política Econòmica
Esquerra Republicana - Mallorca