Societat digital

Internet, un canal democràtic

Durant els trenta-un anys d’història que te el Internet civil, s’ha respectat la màxima que aquesta és una xarxa que tracte igual a tots els seus usuaris, siguin rics o pobres, visquin a Sant Jaume de Frontanyà, a New York o a qualsevol part de mon, pensin d’una manera o d’un altre i es connectin des de qualsevol dispositiu. Aquest ha estat l’èxit de la xarxa i de l’ús que s’han fa d’ella. Internet ha estat, és, i ha de seguir sent, una xarxa neutre i democràtica.

Un èxit i un ús que els grans proveïdors d’Internet, amb la connivència d’altres grans actors econòmics i polítics volen canviar per guanyar molts més diners i molt més poder del que ja tenen, podent decidir així, quin tipus d’informació hi circula. A principis d’aquest any un tribunal dels EEUU va fallar a favor de l’empresa Verizon, i va permetre que aquesta comences a oferir prioritats en els diferents continguts que circulen per la xarxa. Aquí, no estem parlant de la velocitat d’accés que poden escollir els usuaris a l’hora de connectar-se a Internet, sinó de prioritzar els continguts que circulant per la xarxa i tal com diu Joan Barata en l’article del diària ARA, bits rics, bits pobres, “la falta de garantia de la neutralitat de la xarxa pot tenir clares i directes implicacions en l’exercici de la llibertat d’expressió i la lliure circulació d’informació”.

Qui decidirà doncs, la informació que ens arriba als usuaris de la xarxa?. Aquest és un canvi transcendental per l’ús que es fa de la xarxa, un canvi que podria afectar el procés de canvi que esta vivint el nostre país, ja que Internet és un dels canals més important de comunicació, i tots sabem que passa quan un canal de comunicació es controlat per un “lobby”. Però no tant sols afecta a la llibertat d’expressió a la xarxa, també afecta de ple als milers i milers d’emprenedors i petits empresaris que veuran com els continguts que generen passen a circular molt més lents per la xarxa ja que no podran assumir el cost de poder pagar les quantitats que les grans companyes demanin per disposar d’un “contingut VIP”.

El nostre compromís per la llibertat i la democràcia conjuntament amb l’ambició i la valentia per fer un país millor és el que caracteritza a la gent d’Esquerra, i és per això que no ens quedaren aturats i lluitarem amb totes les eines que tenim per defensar també, la democratització d’Internet, una xarxa que és i ha de seguir sent una xarxa neutre.


Sergi Marcén i López
Vocalia de Política Industrial i Recerca
Comissió sectorial de Societat de la Informació.