Treball Autònoms i Economia Social

Esquerres pel #SíSí

El passat 17 de setembre es va presentar formalment la Plataforma “Esquerres pel Sí Sí” a Barcelona. Aquesta plataforma, de la que en trobareu el Manifest Fundacional i a la que us podreu afegir a l’espai www.construimel9país.cat aborda el doble si a la Consulta del proper 9 de novembre des de dos fronts. Per una banda, una qüestió prèvia, la necessària realització de la Consulta com a instrument de radicalitat democràtica i expressió de la voluntat de la ciutadania de Catalunya, defugint dels succedanis o altres instruments per definir el futur polític de Catalunya. Per l’altra, som davant d’un “Si-Si” a la Consulta que entén la independència com a eina fonamental per la construcció d’un futur que superi totes les desigualtats i injustícies.

És evident que la base social que ha empès el moviment independentista (o sobiranista) al nostre país té un rerefons de voluntat transformadora de la realitat social que ens ha deixat la crisi i l’estatus quo d’un Estat en fallida. Seria un error pensar que només el mou al fonament de canvi polític territorial. Una voluntat que s’expressa en el cas de les Esquerres pel Sí Sí en entendre que la Consulta del 9 de novembre és l’oportunitat més extraordinària que hem tingut al nostre abast per construir un país per tothom. Per tothom i fet per tothom, i on les rèmores que han gestat injustícies inexplicables a l’Europa dels nostres temps es remoguin.

Allò essencial d’aquesta Plataforma és que uneix en un mateix espai diferents espais polítics i moviments socials diversos; la diversitat en pro d’un objectiu comú. Que haguem pogut gestar un espai de diàleg, acció i campanya conjunta entre organitzacions d’orígens diversos, com CUP, ICV, Fet Nacional i la Sectorial de Política Lingüística, EUiA l’ Aurora, JERC, Nova Esquerra Catalana, Procés Constituent, Socialisme-Catalunya-Llibertat, ANC Treballadors, ANC Veïns, MDT, l’ Intersindical SCS, SEPC, i tot un reguitzell d’entitats – no voldria deixar-ne cap- que trobareu a les adhesions. I és essencial perquè el gegantí repte que tenim al davant ens obliga, i especialment a l’esquerra d’aquest país, a unificar esforços i energies per tirar endavant la Consulta, per tirar endavant els reptes democràtics, i per portar a bon port la transformació que reclama la nostra ciutadania amb la lògica social de l’esquerra. Cal destacar doncs, la generositat de tots els que integrem aquesta Plataforma, generositat que es compensa per aquella il·lusió estratègica de veure a tocar la possibilitat de transformar.

La campanya d’ Esquerres pel Sí-Sí, que es desenvolupa amb coordinació amb la campanya unitària de Ara és l’hora, està destinada a arribar espais on tradicionalment ha costat apropar-se, si bé, resta oberta a que tothom que hi sigui interessat en pugui organitzar actes i presentacions concretes. Podreu trobar les accions que s’han portat a terme ja a les xarxes, com la distribució de díptics informatius a la SEAT, a diferents transports públics o en actes de presentació.

Els eixos de la campanya, es basen en setze punt programàtics. Alguns dels quals son garantir treball i prestacions dignes com a eines per redistribuir la riquesa de forma justa, eradicar la corrupció, garantir habitatge digne, assegurar el dret a decidir sobre el propi cos, promoure una banca pública, qüestionar el pagament del deute il·legítim, assegurar la sobirania energètica, el control dels recursos naturals i una economia ecològica, defensar una economia productiva i al servei de les persones, gaudir d’uns serveis públics universals, assolir un territori cohesionat, d’infraestructures integrades i equilibrades.

Som en temps d’incerteses, en temps de complexitat, però hi ha certeses que ha d’empènyer la incertesa i l’escenari complex que tenim al davant. I és que el que és segur és que hi ha una voluntat clara i manifesta de construir un nou país, un país normal que aspira a ser millor, i que les esquerres agrupades en un front comú tenim l’obligació de posar-hi conjuntament tot el nostre afany en fer realitat aquest repte.


Josep Ginesta
President de la comissió sectorial de Treball, Autònoms i Economia Social