Universitats i Recerca

Barcelona, 19a millor ciutat del món per als universitaris...

...i la 6a millor ciutat d’Europa. Aquest és el lloc que ocupa a la classificació “Best Student Cities” elaborat per QS, una de les principals institucions especialitzades en rànquings universitaris.

És una dada important, perquè l’atracció de talent internacional és un element cada cop més important en la política científica dels països líders en aquest àmbit. Actualment al món hi ha més de quatre milions d’estudiants universitaris amb mobilitat internacional, i la xifra s’incrementarà força en els propers anys.

Barcelona té potencial per fer que l’atracció d’estudiants internacionals també sigui un factor estratègic de la futura política universitària catalana i d’una economia basada en el coneixement. Actualment, el 2,8% del PIB del Regne Unit està vinculat a l’ensenyament superior. L’atracció internacional també pot ser una font important d’ingressos per a les universitats: l’any 2020, en concepte de matrícules, els estudiants estrangers podrien aportar més de 15.000 milions d’euros a les del Regne Unit.

Barcelona millora cinc posicions respecte el rànquing de l’any passat i es manté com la segona ciutat dels països llatins, només rere París, que encapçala la classificació mundial. Les altres ciutats europees per davant de Barcelona són Londres (3a del món), Zuric (11a), Munic (14a) i Berlín (16a). El rànquing té en compte cinc indicadors: el prestigi de les universitats, l’atractiu de la ciutat, les oportunitats laborals, el cost de la vida i la barreja d’estudiants.


Quim Bosch
Comissió sectorial d'Universitats, Recerca i Innovació