Política Econòmica

Edificis oficials al servei d'una capital d'Estat

La seu del Banc d’Espanya en la cantonada del Portal de l’Àngel amb plaça Catalunya a Barcelona té una ubicació privilegiada. Es tracta d’un macroedifici tant imponent com infrautilitzat seguint l’estil de seus emblemàtiques que tenen els edificis oficials d’una capital d’Estat. La seu central de l’AEAT també ocupa un immens edifici en el centre de Barcelona, a la plaça Letamendi. Una altra construcció majestuosa és la seu del Govern Civil, al carrer Marquès de l’Argentera. Caminant cap el Passeig de Colom, a la cantonada amb Via Laietana, la societat estatal de Correus té un carismàtic edifici que ha servit, fins i tot, per a rodar pel·lícules. Seguint amb el nostre passeig de seguida trobem la seu de la Capitania General de l’Exèrcit, al Passeig de Colom 14 que ocupa un monumental edifici a primera línia de mar, davant el port. Unes passes més enllà, la seu de la Delegació del Ministeri de Defensa a Les Rambles 1. Sense deixar de caminar, i passat Drassanes, arribaríem a l’edifici de Duanes, novament de l’AEAT, un altre edifici monumental.

Però no us penseu que són els únics. La mateixa Delegació del Govern de l’Estat ocupa un palau modernista en el mateix centre de l’Eixample. Altres organismes de l’Estat també ocupen llocs desacatats al centre de la ciutat com ara l’INSS.

Treballem per a que totes aquestes dependències siguin recuperades per les Institucions catalanes i contribueixin així a consolidar Barcelona com a capital d’un nou Estat al servei dels seus ciutadans.


Xavier Martínez i Gil
Comissió sectorial de Política Econòmica i Financera
Esquerra Republicana