Política Econòmica

Espanya ens frena. Un sistema tributari homologable als països desenvolupats

L’estat espanyol està al capdavant a Europa en matèria de frau fiscal, economia submergida, corrupció i atur. Aquests aspectes, malauradament, van de la mà. El sistema fiscal a Espanya, basat en l’opressió de la classe mitja i els avantatges fiscals al gran capital, afavoreix aquestes dades tant negatives. Però a més, en el cas de Catalunya, es veu agreujat pel dèficit fiscal.

Si analitzem les balances fiscals per CCAA i comparem el resultat amb el nivell de frau estimat (com ha fet el CCN) veurem com són precisament les comunitats amb més superàvit fiscal les que tenen més elevats nivells de frau. Així, comunitats amb superàvit fiscal com Extramadura, Andalusia, Canàries o Castella-La Manxa, tenen un frau estimat al voltant del 35% del PIB, mentre que les més complidores (com ara Catalunya amb un frau estimat del 20%) són les que pateixen un major dèficit fiscal. Aquest fet converteix en encara més injust el sistema de finançament espanyol.

Però a més, si observem les dades d’atur, comprovarem com són, justament, les comunitats on hi ha un nivell més elevat de frau on es concentren les taxes més elevades d’atur. Així, les comunitats esmentades tenen xifres d’atur d’entre el 30-35% a Catalunya està al voltant del 19%. I és que si Espanya tingués uns nivells d’economia submergida en la mitjana europea, segons dades de la FUNCAS, aflorarien 2,5 milions de treball.

Amb la independència tindrem l’oportunitat de construir un sistema tributari homologable als països desenvolupats que ens permeti lluitar contra l’atur i afavorir una societat més pròspera i justa.

Xavier Martínez Gil
Comissió sectorial de Política Econòmica i Financera
Esquerra Republicana