Treball Autònoms i Economia Social

Seguretat Social catalana: més segura, més justa, més eficient

Un dels aspectes en els que cal preparar bé la independència és, sens dubte, el del sistema de la Seguretat Social, el nou model de pensions.

El primer que cal dir, amb rotunditat, és que les contribucions cotitzades generen un dret subjectiu (reclamable als tribunals) i una obligació per l’Estat espanyol, inexcusable davant el món. Per tant, tothom cobrarà la seva pensió.

En segon lloc, que en la construcció del nou sistema, Catalunya pot exhibir una posició financerament sòlida: en els 17 darrers anys, Catalunya ha acumulat un saldo positiu de 3.167 euros per persona, un 12,3% del seu PIB, i Espanya tindria un dèficit de 1.815 euros, equivalent a un 8,2% del seu PIB.

Però ara el que cal és tenir el model preparat. Per això hem acordat que el Govern ha de tenir, abans del proper 15 de juliol, un Pla director per definir el model futur de la seguretat social.

Un model més eficient. Que integri totes les prestacions econòmiques de protecció social (avui en 4 ministeris i 5 Conselleries), integri els actuals set (7!) organismes de la seguretat social, simplifiqui els règims de cotització (com preveia el Pacte de Toledo i no s’ha fet) o, entre d’altres, integri les estructures de recaptació executiva tributària i de la seguretat social. És a dir, que per reclamar deutes, no cal tenir dues maquinàries (la fiscal i la social) i dos cossos d’inspectors, etc. si ho podem fer amb un de sol.

També hem acordat propostes per al present immediat: cal crear ja l’Agència Catalana per a la Protecció Social, que integri totes les prestacions econòmiques de la Generalitat, i sigui l’organisme que es prepara per a tenir la capacitat administrativa d’assumir la gestió de les prestacions per desocupació i les pensions en el moment de la desconnexió.

I un darrer, però no menys important aspecte: hem d’aprofitar la llei de transitorietat jurídica, la primera llei de la República, per introduir-hi algunes excepcions que suposin un canvi, una millora, respecte la situació actual en aspectes clau com les pensions. Serà el moment per revisar la reforma de les pensions del PP i els aspectes més lesius de la del PSOE.

En resum:

1. El Govern prepararà la Seguretat Social Catalana

2. La Seguretat Social catalana serà:

a. Financerament més sòlida
b. Organitzativament més eficient
c. Socialment més justa

3. I el 15 de juliol tindrem el projecte llest.


Oriol Amorós
Diputat al Parlament de Catalunya
Esquerra Republicana