Societat digital

Privatització 500 Neutralitat 163

Josep Gallart
Josep Gallart

La setmana passada, la comunitat europea va arpovar la proposta de regulació del Mercat Únic de les Telecomunicacions afavorint els interessos de les operadores i els gegants multinacionals com Facebook i Youtube.
 

Les esmenes presentades pels grups preocupats per la neutralitat de la xarxa només han rebut suports dels grups Esquerra Plural i Els Verds/ Aliança Lliure Europea, tot i la campanya mediàtica (Save the Internet) d'organitzacions com Xnet i la Quadrature de Net.
 

El responsable de seguir aquest tema per part de Els Verds/ Aliança Lliure Europea ha estat l'eurodiputat austríac verd Michel Reimon, qui ha fet una gran feina i ha presentat esmenes, en nom de tot el grup, en la línia de protegir la neutralitat de la xarxa. Tant Ernest Maragall com Josep­Maria Terricabras van votar a favor de la neutralitat de la xarxa i, per tant, contra l'informe aprovat.
 

Amb aquesta aprovació s'ha obert una porta que permetrà la futura discriminació de continguts i usuaris per part de les empreses telefòniques i les empreses més poderoses de la Xarxa alhora que deixa varies escletxes legals obertes. Els principals problemes que presenta aquesta nova regulació són:
 

Serveis especialitzats. Discriminació de connexions amb velocitats diferents en funció de la tipologia que donin. Aquells que més paguin seran considerats "serveis especialitzats" i tindran un carril ràpid.
 

Zero­rating. Oferir a cost cero determinats serveis de uns proveïdors amb qui s'han arribat acords.
 

Discriminació per continguts. Tal com apunta la Fundación WWW, serà possible discriminar pràctiques que els resultin inconvenients, com el tràfic P2P o els continguts xifrats.
 

Impending Congestion Management No parla d'impedir la congestió sinó de prevenir­la. És a dir, fer gestió de xarxes enfront de l'amenaça de congestió abans que la congestió es manifesti o materialitzi.

 

Amb aquesta decisió, la UE ha entregat internet als interessos de les grans corporacions posant en risc el futur de la xarxa, de la innovació i de les petites empreses. Des del punt de vista dels usuaris ens trobarem amb serveis potenciats per les operadores i d'altres discriminats en funció dels interessos comercials.
 

Personalitats como Tim Berners-Lee, el pare de la World Wide Web, s'havien pronunciat contra un text que consideren "deliberadament ambigu" i amb "buits legals" en qüestions clau però per desgràcia les pitjors previsions s'han acomplert.
 

D'altra banda, la UE ha aprovat l'eliminació del Roaming tot i que també amb importants llacunes:segons Júlia Reda, parlamentària del Partit Pirata alemany, "el pla d'acabar amb la itinerància a Europa ha estat aprovat pendent de revisió dels patrons de consum i preus a Europa. Fins i tot si aquesta revisió es completa per a la data límit del 15 de juny de 2017, els càrrecs per itinerància seran només suspesos a partir d'un límit de càrrec ajustat, a partir del qual se seguiran aplicant i seguiran imposant barreres a les comunicacions a Europa ".
 

En definitiva, la UE ha apostat una altra vegada pels interessos de les multinacionals en lloc dels interessos dels ciutadans.



Josep Gallart Badia
Vocalia de Programari lliure i coneixement obert
Societat de la Informació