Empresa

Fer empresa i fer país

Amb aquest eslògan, el divendres dia 20 de novembre Sobirania i Justícia organitzà un dinar-col·loqui per refermar la posició dels empresaris catalans amb el procés i fer costat al presindet de la patronal CECOT, n'Antoni Abad. La plataforma d'empresaris, amb molt d’encert, va reunir una amplia representació de l’empresariat català proper al procés. A la taula presidencial hi havia el sr. Antoni Abad, acompanyat del Conseller d’Economia, Sr. Andreu Mas Colell,i del Secretari d’Empresa i Competitivitat, Sr. Pere Torres. Altres representants d’entitats que van participar en el col·loqui foren, el Sr. Albert Pont, president del Cercle Català de Negocis, el Sr. Francesc Sànchez Benas, representant de la sectorial Empresaris per la Independència de l'ANC, el Sr Albert Codinas, president de la Fundació Catalunya-Estat, el Sr. David Poudevida, president del Fòrum Empresarial Creiem en Catalunya i la Sra. Isabel Helena Marti  i el Sr Ramon  Valimañas, presidenta i vicepresident de Sobirania i Justícia. En representació de la Sectorial d’Economia i Empresa d’Esquerra Republicana varen assistir els Srs. Antoni Morros, Vicenç Torres, Ignasi Sayol i Josep M. Bergadà.

Les intervencions en el col·loqui van posar en evidencia a la Gran Patronal i el seu paper actiu contrari al procés cap a la República Catalana. En canvi, les patronals de les petites i mitjanes empreses, que representen la immensa majoria del teixit empresarial català, han anat fent costat al procés. El factor d’incertesa és ara més gran, i el tancament de files amb el projecte polític, més valent. Antoni Abad ha demostrat ser valent, perquè enmig de la tempesta es va posar al capdavant,com a president d’una de les principals patronals de les empreses del país. Durant el dinar, va pronunciar un missatge de fermesa i convicció, que cal seguir per construir un país nou. “El procés per als empresaris és una oportunitat, no és pas seguretat. Per això ens hi hem d’implicar per definir-lo. Cal fer-ho tenint en compte els principis de competitivitat i de cohesió social”, va dirAbad. “Qualsevol nou país no ens val però segons quin en definim, els empresaris catalans ens hi apuntem. Necessitem fer un nou país.”

Abad deia: “Necessitem una administració ‘Business Friendly’. Entre! tots, aconseguirem una societat del benestar, no un estat del benestar, perquè l’estat no
ens retorna res. És de nosaltres que surten els recursos.” I afegia: “La política no pot tenir tot el comandament del nou estat. Fixar el model de país és imprescindible. ”El president de la CECOT està convençut que el procés cap a la independència és una oportunitat per a les empreses catalanes, i demana que les patronals s’hi impliquen, que hi apostin i no en quedin al marge. “Les patronals estan compromeses amb el futur del país, perquè volen influir en dissenyar el país des d’una base zero. Perquè o bé canviem el país o canviem de país.” La formula d’èxit que el Sr Abad creu imprescindible per tota! empresa es de iiii+ii, es a dir, Il·lusió, Intuïció, Innovació, Internacionalització, més Industrialització i Indicadors prospectius i de!control que permetin prendre bones decisions. Ell entén que les empreses han de fer país, que la situació actual, el procés, es una gran oportunitat per crear un país mes democràtic, modern i amb un gran futur.

La patronal vol recuperar el debat tant amb els agents polítics com amb els socials, sindicats, i entén que les tres parts han de ser actives per aconseguir un nou país amb futur, el Sr Abad reconeix que som fills de !la transició i potser es aquest el motiu del perquè les converses a tres bandes i al mateix nivell, no han sigut fins ara gaire comuns. És imprescindible que  la patronal i els sindicats parlin al mateix nivell per fer equip, fer empreses mes competitives i fer societat, en definitiva fer un nou país.

Acaba dient! ue, val  la pena  recordar que no es  tant important no ser millor que els altres sinó ser millor que el dia d’ahir.

La Sectorial d’Economia i Empresa d’ERC, observa un posicionament compromès en el Procés per part del President Abad, posicionament que ens ajudarà molt a configurar un nou model Industrial pel Nou$País.  Creiem que els contactes freqüents entre els representants de la Petita i Mitjana Empresa i ERC,
són imprescindibles i així ho vàrem expressar al finalitzar el col·loqui tant al Sr. Antoni Abad com a la coordinadora de Justícia i Progrés Isabel Helena Martí.

Recordant que tant les empreses com el país no són res més que les persones que hi treballen i viuen, seguim construint el Nou Estat!


Antoni Morros
Josep M. Bergadà