Política Econòmica

Què implicaria la unió fiscal europea?

El passat 18 de febrer, en Lluis Salvadó, Secretari d'Hisenda, i Ernest Maragall, eurodiputat, van debatre sobre una futura Unió Fiscal Europea i les implicacions que podria tenir per a la hisenda catalana.

El debat es va iniciar amb la presentació que va fer Jordi Angusto de l'estudi fet per la Fundació Catalunya/Europa sobre quina i per què convé una unió fiscal europea per completar la Unió monetària. Bàsicament, per evitar que polítiques divergents reproduissin crisis com la que encara patim, per impulsar inversions que beneficien el conjunt de la UE i cap país pot dur a terme per sí sol i per evitar la competència fiscal entre països, que està suposant pèrdues de més de 100.000 milions a les arques públiques.

Salvadó va recordar que el pressupost federal dels EUA era el 2,5% quan va haver el crack de 1929 i gestionava prop del 15% deu anys després, i que a la UE ha de passar quelcom semblant si aquesta vol esdevenir una veritable unió. I Maragall va posar l'accent en l'escassa capacitat actual de la UE per redreçar l'economia i fer front a crisis com la dels refugiats, i va proposar la recuperació d'impostos avui eludits "legalment" com la millor manera d'augmentar els ingressos de la UE.


Jordi Angusto
MES