Política Econòmica

Independència a crèdit

Anna Garofano
Anna Garofano
Econòmicament parlant, és difícil pensar en un context millor per a la independència de Catalunya.

Tot i un inici d’any complicat als principals mercats, els inversors saben que tenen el suport incondicional dels bancs centrals. Des de fa un any i mig el Banc Central Europeu exhibeix tipus d’interès negatiu, que ha anat incrementant en la zona vermella fins al -0.30% actual. Des del “whatever it takes” de Draghi fins a un “taper talk” de la Fed que va trigar quasi tres anys en començar a pujar lentament els tipus de crèdit, hi ha poc dubte que les principals economies estan a l’UCI; i ningú està disposat a desconnectar-les.  

Tant als EEUU com a la Unió Europea els tipus d’interès estan a mínims. El bo a 10 anys del tresor americà ofereix una rendibilitat del 1.82%; a Alemanya és encara més dramàtic; a cinc anys té tipus d’interès negatius -0.40%! Les veus més positives parlen d’un nou clima econòmic que descriuen com a Nou Neutral: tipus d’interès baixos durant un llarg període. Les més negatives directament preveuen una situació a la japonesa, amb deflació continuada i una economia a la baixa.

En qualsevol cas el clima financer internacional ha fet que baixi el cost del finançament per a tothom, i això beneficia a Catalunya. Fins i tot en el supòsit que el rating creditici es mantingués igual que l’actual (probablement milloraria, ja que Catalunya és més solvent econòmicament que Espanya i té menys deute), endeutar-se és ara molt més barat que abans. En el procés de desconnexió de l’estat espanyol, Catalunya necessitarà líquid. L’avantatge serà que en aquesta ocasió el mercat la hi podrà oferir considerablement més barata. Un deute amb tipus més baixos beneficia al deutor ja que pot pagar el mateix més ràpid i barat, i amb menys colateral.

Catalunya és i serà un país solvent. Catalunya mai ha fet un default, té suficient colateral per apaivagar situacions d’estrès, i podrà pagar sense problemes el deute futur perquè, entre d’altres coses, sortirà barat. És difícil pensar en un temps millor per a la independència.


Anna Garófano Nogueras
Vocal de Política Financera de la sectorial de Política Econòmica
Esquerra Republicana