Política Econòmica

El dèficit de Montoro

Joan Vea
Joan Vea
El passat 31 de març, el Ministre d’Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, responsabilitzava a Catalunya i el País Valencià del dèficit estatal, al no haver complert amb el límit marcat pel govern espanyol.

Aquestes declaracions són un insult més del ministre Montoro als valencians i valencianes. El País Valencià és un dels territoris amb pitjor finançament i dels més perjudicats pel sistema de finançament autonòmic, quedant 250 euros per habitant per baix de la mitjana estatal. Un finançament que ni tan sols arriba per a cobrir la despesa en educació, sanitat i serveis socials.

A aquest fet cal sumar que, malgrat tindre una renda per càpita inferior a la mitjana, el País Valencià té una balança fiscal deficitària amb l’Estat espanyol. Aquest és un cas únic al món, en que un territori pobre aporta diners a altres territoris més rics, en una perversió de la “solidaritat interterritorial”.

Per tot això, les paraules del ministre Montoro, que es queda els impostos pagats al País Valencià i ens els torna en forma de préstecs amb interessos, com el FLA, són una autèntica burla davant la situació d’asfíxia financera a la que ens sotmet l’Estat.

Davant d’aquesta burla, la Generalitat Valenciana s’ha de plantar per combatre aquesta injustícia. Ja s’han donat els primers moviments, com reclamar que el deute del FLA es condone a compte del “deute històric” com ja proposava Esquerra Republicana en les darreres eleccions generals. També s’ha conegut l’informe d’experts que acompanya el recurs al TC, que calcula que el País Valencià necessitaria 2.400 milions d’euros més per igualar la despesa per habitant dels territoris amb una renda semblant.

A hores d’ara, totes les esperances dels partits del Pacte del Botànic estan dipositades en un canvi de govern a Madrid que aprove un nou model de finançament, però no tenim cap garantia que cap govern puga aprovar un model de finançament que no espolie el País Valencià. Cal començar a buscar alternatives per a quan el govern espanyol ens negue els nostres diners, com ha fet tantes vegades en el passat.

Esquerra Republicana estarem al costat del govern. Caldrà saber si quan l’únic pla del govern fracasse, la Generalitat Valenciana estarà amb Esquerra Republicana per aconseguir que els impostos dels valencians es queden al País Valencià.


Joan Vea
Secretari d'Economia, Territori i Recursos Propis
Esquerra Republicana del País Valencià