Universitats i Recerca

La recerca de l’excel·lència

Lluís Pujadas
Lluís Pujadas
Reprenem el curs polític amb el ressò d’una polèmica sorgida al mes d’agost: el sistema de recerca català és d’excel·lència o l’hem maquillat entre tots perquè ho sembli sense ser-ho? Segurament ni una cosa ni l’altra.

Tindríem un sistema d’excel·lència de veritat si com a país hi destinéssim els recursos adequats, si gestionéssim el conjunt del sistema amb vocació de transcendència, si féssim tots els esforços per formar als estudiants, si ens impliquéssim en les institucions internacionals, si transforméssim el coneixement en motor de l’economia... Un llistat de coses que no fem prou. I que si no fem més, no és pas per falta de voluntat, sinó per la dependència que tenim d’un Estat que ha demostrat tenir prioritats diferents.

I malgrat tot hem aconseguit que la recerca del nostre país sobresurti internacionalment. Amb les mans lligades, però amb acord intern i constància, hem fet passos importants per destacar. No és maquillatge, és una realitat. Tenim casos d’èxit. Això no vol dir que estigui tot fet, ni que estigui prou ben fet, ni que sigui suficient. No caiguem en l’autocomplaença, però tampoc magnifiquem els dèficits propis que naturalment també tenim. No menystinguem el que hem aconseguit ni sobredimensionem qui som. Senzillament siguem conscients que hi ha marge de millora, i millorem des de la crítica constructiva.

A la República Catalana tindrem noves oportunitats i haurem d’implantar amb determinació i constància un model de recerca d’excel·lència, conservant allò que funciona i canviant allò que grinyola. Assolir uns estàndards d’excel·lència òptims requereix igualtat d’oportunitats, transparència, retiment de comptes, retorn social, ambició i obertura al món com a premisses irrenunciables. Bones pràctiques que ajudin a excel·lir al conjunt i al gruix del sistema de recerca.

Tenim molt camp per córrer i uns fonaments sòlids on sustentar-nos per bastir l’estructura de recerca de la República Catalana en benefici de la seva gent. També en recerca estem #apunt.


Lluís Pujadas
President de la comissió sectorial d'Universitats, Recerca i Innovació
Esquerra Republicana