Empresa

ERCROS i els runams salins: responsabilitat social i medi ambiental

Ferran Estruch
Ferran Estruch
Cardona és, des de fa anys, capdavantera en el reciclatge i l’aprofitament dels anomenats runams salins, una realitat molt present a la nostra comarca, el Bages. Avui, i des d’abans del tancament de les mines de potassa, l’empresa ERCROS és l’encarregada de l'extracció dels residus salins que contenen les terreres formades durant l'explotació de potassa. El que fa és separar i netejar la sal perquè tingui les condicions òptimes per ser utilitzada en processos electrolítics d'altres fàbriques de  l'empresa. Aquesta activitat genera un impacte econòmic important al nostre territori, tant pels llocs de treball directes que genera (35), com pels indirectes (més de 20) i, també, mitjançant la contractació i compra de béns i serveis a empreses veïnes.

Aquesta activitat ha estat una solució al gran impacte ambiental que va deixar l’explotació de la potassa a Cardona. Cal recordar que els dipòsits salins es troben en mig de la Vall Salina, un fenomen geològic únic, que avui és un espai protegit. Pel que fa a les xifres, s’ha de destacar que dels 17 milions de tones de residus salins que s’havien acumulat, avui en queden encara uns 5 milions per treure. L’activitat, doncs, és un punt important pel que fa a la rendibilitat com a activitat econòmica i com a solució a un greu problema medi ambiental. La continuïtat d’aquesta tasca es fa, doncs, imprescindible per la recuperació del medi, que avui està en  perill.

ERCROS, malgrat que no n’ha fet cap anunci oficial, es planteja no extreure més sal de Cardona i s’excusa en el cost excessiu i la qualitat de la sal. Argumenta que se’n pot comprar de més qualitat a un altre lloc. La realitat és que aquí ens hi juguem moltes coses, primer, els llocs de treball i el benestar de moltes famílies, també, la restauració medi ambiental i, finalment, la liquidació d’un model d’èxit demostrat amb els anys. No podem acceptar de cap manera que un cop més prevalguin només i per damunt de tot els interessos empresarials i es deixin de banda la responsabilitat socials, econòmiques i medi ambientals d’aquells que van explotar un recurs propi de Cardona durant dècades i que ara no volen saber res de les seves conseqüències.  

Cardona, una població que ha patit el tancament d’una mina de més de 1.500 treballadors (durant l’any 90) no pot tolerar que altra vegada ens deixin a l’estacada. És per això que exigim responsabilitats i solucions a ERCROS, però també a la Generalitat per fer tot el que sigui a les seves mans per garantir la continuïtat d’ERCROS Cardona com a millor alternativa a la imprescindible eliminació dels residus salins. Tenim la solució, funciona i hem de fer el possible per garantir la seva continuïtat. No hi podem renunciar.


Ferran Estruch
Alcalde de Cardona
Esquerra Republicana