Agricultura Ramaderia i Pesca

Sí a una política agrària pròpia

Montserrat Colàs
Montserrat Colàs

No a les decisions que ens discriminen i perjudiquen

Un dels principals desavantatges amb el que es troba actualment el sector agrari és que l’estat espanyol té les competències per establir els protocols d’exportació amb els països estrangers i sempre prevalen els criteris de les comunitats que no són Catalunya.


Pel que fa als ajuts comunitaris ara tot passa per Madrid, que és qui negocia amb Brussel·les tant l’estructura de la PAC, i per tant dels ajuts, com la distribució de fons entre els Estats i també, posteriorment, la distribució de fons entre els territoris de l’estat, que sempre beneficia altre territoris que no som nosaltres i sectors que no són els nostres. També en cooperació alimentària sempre estem en mans de Madrid.

En aquests moments Catalunya només és autoritat hidràulica pel que fa a les conques interiors i no té cap autoritat dins la conca de l’Ebre, pel que no es pot gestionar l’aigua que els rius catalans hi aporten.


Sí a decidir les nostres pròpies prioritats

Si som un estat, podrem establir nosaltres mateixos els acords amb el països on vulguem exportar, lliurement i en base a les nostres necessitats. Com a estat podrem exigir el compliment dels protocols d’entrada de productes alimentaris de fora de la Unió Europea.

Una República Catalana podria intervenir en els organismes de decisió de la Unió Europea, negociar els fons que ha de rebre i sobretot, establir uns criteris d'aplicació de la PAC molt més propera a les necessitats del nostre sector. Tindrem veu i vot a la Unió Europea.

El sí ens permet ser nosaltres qui decideix on i com fem la cooperació sense dependre de les ambaixades espanyoles i els seus criteris.

Amb la República Catalana, la conca de l'Ebre serà considerada d'aigües internacionals compartides, pel que tindrem el mateix poder de decisió que el que té l'Estat Espanyol, el que vol dir que podrem intervenir amb veu i vot a l'hora de definir els pla de gestió d'aquesta conca, els cabals ecològics i sobre la gestió de l'aigua.


Montserrat Colàs
Sectorial d’Agricultura, Ramaderia i Pesca
Esquerra Republicana
agricultura@esquerra.cat


Vols saber-ne més? Visita la República que farem