Agricultura Ramaderia i Pesca

Catalunya, referent mundial de la garnatxa

Alba Balcells
Alba Balcells
Quan Pablo Picasso va arribar a la Terra Alta l’estiu del 1898, tenia setze anys i estava malalt d’escarlatina. Sota aquells murs dels Ports hi va trobar la calma, la salut, però també la fascinació i el vincle que més endavant acabarien impactant en el seu univers cubista. «Tot el que sé ho he après a Horta», deia. I així encara ho expliquen amb orgull els seus habitants.

El cap de setmana del 14 i 15 d’abril, la Terra Alta acull la sisena edició del concurs “Grenaches du Monde”. Concurs internacional d’aquesta varietat amb origen ibèric que ben aviat es va implantar a les vinyes de la mediterrània. Una iniciativa que neix al Rosselló però que viatja de regions productores a regions productores cada any. Un esdeveniment ineludible per als professionals del vi, on es valorarà un total de 850 vins presentats – un 20% més de mostres que en l’anterior edició- alguns procedents d’Espanya, França, Itàlia, Sudàfrica, Austràlia, Macedònia, Canadà, el Líban, o Grècia, entre d’altres. Una volta al món compartint varietat.

És la primera vegada que el concurs arriba a casa nostra i per tant, tenim una oportunitat única de situar al mapa una varietat íntimament lligada a Catalunya com a país vitivinícola. I entre els records d'ahir, quan la Consellera Meritxell Serret feia el viatge a Sardenya per recollir-ne el testimoni. Ens trobem davant d’un projecte que vol ser de país, inclusiu de totes les Denominacions d’Origen catalanes garnatxeres. Per això, s’ha dissenyat una agenda amb activitats diverses per posicionar la Denominació d’Origen Terra Alta com un paradís per la garnatxa. I és que el 33% de les plantacions mundials de garnatxa blanca es troben en aquesta comarca ebrenca.

És impossible evitar recordar la lluïssor als ulls d’un jove viticultor de Corbera d’Ebre, mentre reivindica “la vernatxa” dels padrins, els mètodes ancestrals com el brisat, o el paper històric de les cooperatives; tots i cadascun dels noms d’un projecte que s’escriu col·lectivament. Quantes coses amaga aquesta terra, i que poc que l’arribem a conèixer.

Torno a Picasso, i penso que ens espera un cap de setmana fascinant per aprendre una mica més de la Terra Alta: un dels regals més grans que ens ha fet aquest país.


Alba Balcells
Secretària de la sectorial d’Agricultura, Ramaderia i Pesca
Esquerra Republicana
agricultura@esquerra.cat