Empresa

Pimes, talent i internacionalització, una aposta de futur

Sopar productiu sobre internacionalització
Sopar productiu sobre internacionalització
En el darrer sopar productiu organitzat per la sectorial nacional d’Empreses vam comptar amb la presència dels convidats del president de la CECOT,n’Antoni Abad, i el director de l’AMEC, en Joan Tristany. També assistiren com representants d’Esquerra Republicana l’Albert Castellanos, secretari d’Hisenda del Govern, i l'Eva Baró, diputada al Parlament. Acompanyats per una trentena d’assistents, representants de diversos sectors empresarials i de l’administració catalana. Després d’esmentar la greu situació dels presos i preses polítics i demanar la seva llibertat vàrem iniciar el debat sobre internacionalització, els reptes i les realitats de les pimes i l’economia catalana.

Una de les expressions més repetides i motiu general de debat va girar al voltant del talent dels professionals i de les empreses per abordar seriosament la internacionalització del mercat i aconseguir superar les fites actuals del 30% del PIB català. Cadascuna d’aquestes expressions plantejades durant el debat sintetitzen com es veu la internacionalització:


Cal potenciar el talent.
Sense talent no farem res.
El coneixement i el talent van lligats.
Encara que es tinguin molt títols i molts màsters, no hi ha cap garantia de ser talentós.
Catalunya té moltes persones amb talent que han hagut de marxar per falta de feina.
El joves amb talent tornaran si el país ofereix possibilitats.
Sense formació i sense la cooperació entre les empreses i les escoles no aconseguirem potenciar el talent.
Sense talent no hi innovació.
Talent és una especial actitud intel·lectual.
Talent es la capacitat natural o adquirida per a certes coses.
Val més talent que pa de forment.
Cal un canvi de paradigma el país, ens hem de posar d’acord tots i totes per internacionalitzar-nos.


En Joan Tristany deia que una cosa és l’exportació i l’altre la internacionalització. I afegia que hem augmentat l’exportació del 2009 al 2017 un 70 % però no ens podem adormir, els països low-cost són la competència directa i no n´hi ha prou amb disposar d’una bona tecnologia, cal innovar i fer-ho bé, amb qualitat afegida. Cal promocionar les innovacions que es materialitzen en tots els sectors econòmics”.


Tot seguit l’Antoni Abademfatitzava:
Fa cinc anys vàrem optar per la diversificació i ens ha donat bon resultat però no podem parar, el país ho necessita”.Hi han tres elements que fan falta a les empreses i que impedeixen el seu progrés:
1.- Una manca de formació professional, no hi han bons professionals de nivell mig, com fusters, mecànics, enrajoladors etc.
2.- Una manca de finançament a nivell privat.
3.- Es necessari que les empreses facin anàlisis de debilitats i fortaleses, l’estratègia empresarial ha d'estar basada amb aquest anàlisi.


Per acabar, l'Albert Castellanos va concloure el sopar d’aquesta manera:
"Parlar d'internacionalització és parlar de talent, de política de clústers... En definitiva, de l'evolució de l'economia i empresa catalana dels últims anys. Parlar de l'empresa també és parlar del país. Per això avui també és important que hàgim evidenciat que si les actuals organitzacions empresarials no representen prou bé el teixit productiu català, cal que nosaltres comencem a ser parts actives del canvi".


Ha estat una nova trobada amb la gent que construeix país i que creu que cal seguir lluitant per un futur millor i lliure. Ens hem trobat amb emprenedors compromesos i amb persones que creuen amb l’esforç i el treball.


Seguirem i persistirem


Antoni Morros
President de la sectorial nacional d'Empreses, Indústria i Serveis
Esquerra Republicana
empresa@esquerra.cat