Treball Autònoms i Economia Social

Desenvolupament de l'economia social, un repte globlal

Mingo Meseguer
Mingo Meseguer
Els dies 1, 2 i 3 d’octubre es va celebrar a Bilbao la 4a. edició del  Global Social Economy Forum (GSEF), sota el títol “Economia social i ciutats. Valors i competitivitat per a un desenvolupament local inclusiu i sostenible”. Va comptar amb la participació de 1.700 persones de 84 països diferents, i on es va apostar decididament per un desenvolupament econòmic al servei de les persones i del planeta, sense deixar a ningú enrere, i basant-se en els principis de democràcia, justícia social, solidaritat, diversitat i pau.
 
A continuació assenyalo algunes de les resolucions aprovades:
 
  • Continuar en la co-construcció i el co-desenvolupament de polítiques públiques i confirmar el paper fonamental que cada persona i cadascuna de les organitzacions d'economia social exerceix en la superació dels principals reptes als quals s'enfronten les nostres ciutats i comunitats.
  • Advocar perquè els estats membres sol·liciten una resolució de les Nacions Unides sobre economia social i solidària.
  • Seguir col·laborant en el desenvolupament de vincles entre territoris (urbans i rurals) i treballar per aconseguir més coherència en les polítiques a tots els nivells de govern (local, regional, nacional i internacional).
  • Mobilitzar finances ètiques, alternatives i solidàries i destinar estalvis locals de suport al desenvolupament posterior de l’Economia Social i Solidària.
  • Millorar les pràctiques mediambientals per aconseguir més transparència en els circuits de producció-consum, amb la finalitat de generar una transició necessària, ecològica i justa.
 
Dins el nostre àmbit polític, tant en el programa electoral a les eleccions al Parlament de Catalunya del 2017, com en el document de la Ponència Política de la Conferència Nacional d’enguany, Esquerra Republicana ha deixat palès el seu compromís: “Impuls de l’economia social i cooperativa com a motor de transformació cap a un model productiu responsable, sostenible i solidari amb les persones”.
 
Un compromís que no sols és teòric, sinó que està tenint el seu reflex pràctic en l’acció diària de govern, portada a terme a través de la Direcció General d'Economia Social, Tercer Sector, Cooperatives i Autoempresa.
 
Per més informació veure:
  • https://www.gsef2018.org/es
  • http://treball.gencat.cat/ca/ambits/economia_social
 
 
Mingo Meseguer
Secretari de la sectorial de Treball, Autònoms i Economia Social
Esquerra Republicana
treball@esquerra.cat